The Christmas Bookshop av Jenny Colgan

The Christmas Bookshop av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Serie: Den lilla bokhandeln, #4
Förlag: Little (2022)
Antal sidor: 354 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Carmen har alltid känt sig misslyckad i jämförelse med sin perfekta storasyster Sophia. Det sista hon vill, nu när hon blivit av med jobbet och nästan inte har några pengar, är att flytta hem till sin syster. Eller acceptera jobbet som systern har ordnat till henne. Sophias klient Mr. McCredie driver en bokhandel, men den går knappt runt. Om han inte får ordning på det till jul så kommer han förlora allt. Carmen tvivlar på att hon är rätt person för jobbet. Men kanske kan hon mer än hon anar. Och kanske kan den här julen förändra hennes känslor.

En av mina vänner i bokcirkeln hade råkat få dubbletter av The Christmas Bookshop. Istället för att knöla med att returnera den ena, var hon snäll och tänkte på mig. Så jag fick en förtidig julklapp av henne.

The Christmas Bookshop följer Jenny Colgans vanliga mall: hur livet omkullkastas och flykten till Skottland. I detta fall till Edinburgh, som skildras i en förtjusande vinterskrud och med julstämning så det står härliga till. Finns det någon författare som får en att förälska sig i de platser hon skriver om, så är det Jenny Colgan.

Huvudpersonen i The Christmas Bookshop påminner mig lite om Lou Clark i Jojo Moyes Me Before You: någon som livet har skrämt till den grad att hon inte ens längre vågar försöka. Att se Carmen växa som person och börja ta sig an livets utmaningar är fantastiskt. Likaså är det hjärtevärmande att se hur hon knyter an till sina syskonbarn, som hon i närmast har ignorerat, eller den vänskap som hon bygger upp med Mr. McCredie. Överlag är den inverkan de har på varandra så fint skildrad. Likaså hur hon och Sophia börjar närma sig som systrar igen, att försöka överbygga den klyfta som uppstått mellan dem.

Om The Christmas Bookshop hade varit enbart en bok om att reparera en syskonrelation, få bokhandeln på fötter igen och vänskapen mellan Carmen och Mr. McCredie, hade detta kunnat vara en fullpoängare. Men Jenny Colgan har sett sig tvungen att slänga in ett krystat triangeldrama. Därför att någonstans inbillar man sig att feelgood inte säljer om det inte innehåller kärlek. Det är omöjligt att föreställa sig vad som ens skulle kunna locka Carmen med Blair, än mindre förstå var hennes plötsliga känslor för Oke kommer ifrån. Oke är en sådan anonym karaktär att det blir svårbegripligt att förstå hur de skulle kunna utveckla känslor för varandra.

Men bortsett från det så är The Christmas Bookshop en riktigt mysig julfeelgood. Ingen jul är komplett utan en bok av Jenny Colgan.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

The Little Book Shop of Happy Ever After (recension)

The Bookshop on the Shore (recension)

Five Hundred Miles from You (recension)

The Christmas Bookshop

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Christmas Bookshop av Jenny Colgan

  1. perfekt julbok, både med sälta och sötma 🎄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.