Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan

Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Originaltitel: The Bookshop on the Shore
Översättare: Birgitta Karlström
Serie: Den lilla bokhandeln, #2
Förlag: Norstedts (2020)
Antal sidor: 476 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Zoe behöver desperat en ny chans i livet. Hon är ensamstående mamma med en fyraårig son, som ännu inte börjat prata. Haris pappa glider in och ut ur deras liv. Pengarna räcker aldrig till. Hon erbjuds jobb i Skottland som vikarierande säljare i en ambulerande bokhandel och som barnskötare på ett stort hus. Tre barn lever rövare i en stor och vacker, men nedgången, herrgård. Den ligger precis invid Loch Ness och skönheten är tillräckligt för att ta andan ur Zoe. Hur barnen fått driva vind för våg tar andan ur henne på ett annat sätt, men deras änkling till far tycks inte ha någon aning hur man tar hand om barn. Frågan är om Zoes vänliga, men bestämda, omsorg och regler är tillräckligt för att läka den trasiga familj hon har landat i.

Jag har några författare jag alltid håller utkik efter när det vankas bokrea. Jenny Colgan är en av dem. Den lilla bokhandeln i hamnen klickades därför resolut hem. Då hade jag ingen aning om att det var en fristående uppföljare till Den lilla bokhandeln runt hörnet. Jag kan ha pipit högt av förtjusning när jag upptäckte det. Den boken råkar vara min absoluta favorit bland Colgans böcker.

Den lilla bokhandeln i hamnen är tyvärr inte fullt lika bra. Den innehåller inte tillräckligt mycket böcker och läsning för det. Vad den innehåller däremot är en vacker skildring av det skotska landskapet, men också en skildring av hur farligt och ombytligt vädret kan vara där. Det leder till en riktigt spännande scen mitt i en plötslig storm.

Vad Den lilla bokhandeln i hamnen utforskar är det komplexa banden som utgör en familj. Just vad är det som gör att en familj blir en familj? Är det blod? Är det något annat? Vad som möter Zoe när hon börjar som barnflicka är en riktig utmaning. Jag vet inte hur övertygad jag blir av Colgans skildring av psykisk ohälsa, men det är heller inte den sämsta jag har läst inom genren. (Den äran tillhör nog Rosamunde Pilcher i September.) Men styrkan ligger i hennes skildring av karaktärerna och relationerna som växer fram emellan dem. Jag tycker om att se Zoe växa som person.

Överlag är nog inte Den lilla bokhandeln i hamnen Jenny Colgans bästa bok, men det är en riktigt mysig skildring av de skotska högländerna och funna familjer.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Den lilla bokhandeln runt hörnet (recension)

Den lilla bokhandeln i hamnen

En evighet från dig

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan

  1. Colgan blandar mys och allvar på bra sätt.
    Den lilla bokhandeln runt hörnet är en av mina favoriter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.