September av Rosamunde Pilcher

Omslagsbild September av Rosamunde Pilcher

Författare: Rosamunde Pilcher
Originaltitel: September
Översättare: Lena Lundgren
Förlag: Forum (1991)
Antal sidor: 478 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Våren har äntligen anlänt till Skottland och kullarna börjar leva upp, men en bal planeras redan för september. Inbjudningarna kallar hem de personer Violet Aird har brytt sig om mest i hela sitt långa liv. Hon är den äldsta, starkaste och klokaste i sin familj, och ser sina familjemedlemmar för de är. Hennes sårbara sondotter, Alexa, hittar sin första kärlek, medan beslutet att skicka bort sonsonen driver föräldrarna Edmund och Virginia ännu längre ifrån varandra. Långt borta från dem alla är Pandora, den glamorösa, spännande flickan som rymde sin väg för tjugo år sedan. Alla kommer att samlas i Skottland denna september.

September är den tredje boken av Rosamunde Pilcher som jag läser och är en mycket förtjusande bok. Pilcher målar med ömhet upp det skotska landskapet och det märks att hon verkligen älskar det. Det är fina kläder, fina saker, mat och trädgård i överflöd i boken, allting beskrivet på ett levande och målande vis som gör att det känns som om man verkligen är där. Karaktärsporträtten är fint tecknade och sympatiska. Det är trevligt att återse Noel Keeling från Snäcksamlarna och se att han har utvecklats som person. Karaktärerna berör mig alla i viss mån på något vis.

Det finns dock bitar av September som inte har åldrats med värdighet. I boken förekommer en antikhandlare, som förstås är homosexuell, och som kallas för ”förtjusande fikus” av de övriga karaktärerna. Bokens antagonist lider av psykisk ohälsa, vilket porträtteras på ett demoniserande, stigmatiserande och föga realistiskt vis. Det här är saker som förtar nöjet med boken något.

Trots att September inte helt har åldrats med värdighet, är det en klart läsvärd, charmerande bok. Även om det är en produkt av sin tid.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på September av Rosamunde Pilcher

  1. Pingback: Månadsrapport: Februari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.