Snäcksamlarna av Rosamunde Pilcher

Omslagsbild Snäcksamlarna av Rosamunde Pilcher

Författare: Rosamunde Pilcher
Originaltitel: The Shell Seekers
Översättare: Marianne Öjerskog
Förlag: Forum (1994)
Antal sidor: 540 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Penelope Keeling är en äldre dam som har levt ett meningsfullt liv. En av hennes mest värdefulla ägodelar är Snäcksamlarna, målad av hennes far, och en symbol för hennes ickekonventionella liv, från den bohemiska barndomen till romansen under kriget. När hennes barn får reda på att farfaderns målningar numer är oerhört värdefulla, har de alla åsikter om vad Penelope ska göra med de verk hon har i sin ägo. Men när hon erinrar sig passioner, tragedier och hemligheter i sitt liv, vet hon att det bara finns ett enda svar och det vilar i hennes hjärta.

Rosamunde Pilcher räknas väl som en klassisk författare inom genren romance/feelgood. Snäcksamlarna blev hennes stora genombrott och en positiv överraskning för mig. Jag sveps med i berättelsen kring Penelopes liv och hur det förflutna nystas upp framför mina ögon. Berättelsen är en rik väv med detaljer att upptäcka. Att Pilcher dessutom skriver oerhört lockande om mat, trädgård och konst gör ju inte saker och ting bättre.

Även om jag tycker att persongalleriet i Snäcksamlarna är fängslande, är det också lite för förenklat. Penelope som karaktär är nästan lite för bra för att vara sann. Hennes barn är alla oerhört olika, men Nancy och Noel beskrivs som hemska av naturen. De påstås ha ärvt sin materialism och fåfänga efter sin far, som knappt har varit närvarande i deras liv. Att de har blivit hemska vuxna beror på intet vis på Penelope, som gett dem allt. Jag bara känner att det skaver lite, därför att genetik inte fungerar på det vis Pilcher skildrar. Mycket av det som gör Nancy och Noel till hemska personer beror troligen på sociala faktorer.

Snäcksamlarna är inte en bok som berör mig på djupet. Även om jag tycker om karaktärerna, och särskilt Penelope, så blir jag inte engagerad i deras öden på det sätt jag skulle önska. Men det är en bok jag älskade att plocka upp och slå mig ned med på grund av känslan den gav mig. Det är en varm, mysig bok perfekt för semesterläsning eller under kalla vinterdagar.

Snäcksamlarna är kanske inte perfekt, men den har en definitiv charm som gör att jag kommer läsa mer av denna författare.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Snäcksamlarna av Rosamunde Pilcher

  1. Pingback: September av Rosamunde Pilcher - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.