Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Originaltitel: The Little Shop of Happy Ever After
Översättare: Birgitta Karlström
Förlag: Massolit förlag (2017)
Antal sidor: 380 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Det finns inget som bibliotekarien Nina Redmond älskar så mycket som böcker. Att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes stora passion. Men när kommunen lägger ned hennes bibliotek står hon plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Snart får hon en idé om att start en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta varubussen i en annons. Problemet är att den finns i Skottland. Att förverkliga drömmen visar sig krångligare än hon trott, men i Skottland tas hon och hennes rullande bokhandel emot med öppna armar. Hon träffar en charmig tågkonduktör och en sur granne när hon tar steget ut i det okända.

Egentligen är scenariot i Den lilla bokhandeln runt hörnet rätt så absurt. Att Ninas lilla företag skulle bära sig på en så liten ort känns fruktansvärt osannolikt. Samtidigt ger jag blanka fan i det. Jenny Colgan skriver så att jag har lust att säga upp mig, dra till Skottland och starta en mobil bokhandel. Hon målar upp en fantastisk bild av Skottland, dess natur och skönheten i landskapet. Attityden hos människorna på den lilla orten i Högländerna. Fastän jag vet att det ofta är regnigt och kallt, så känner jag att mitt hjärta börjar klappa lite hårdare. Hon skriver om ett land som jag aldrig har besökt, men som jag är förälskad i.

Liksom hennes böcker om det lilla bageriet är Den lilla bokhandeln runt hörnet ett träffande porträtt av den lilla orten med intressanta karaktärer som känns levande. Det är orgier i mat och hur närproducerat smakar bättre. Men framförallt är det kärleken till böcker, som gör Nina till en karaktär jag kan relatera till. Den hårfina gränsen mellan att älska böcker och låta dem bli en tillflykt för att inte ge sig ut i livet. Det gör mig alldeles varm inombords, trots lite småtrista romantiska sidospår. Men det följer med genren och de är fint skildrade ändå.

Så, sno in dig i en mysig pläd, värm en kopp te, grabba husdjuret och låt dig försjunka i några timmar i Den lilla bokhandeln runt hörnet med förhoppning om att bli lika förälskad som jag.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan

 1. Monika skriver:

  Egentligen så är jag i stort behov av en sådan här bok just nu, men jag är rädd att det får vänta ännu ett tag.

 2. Har den här väntades i bokhyllan och ser fram emot den! Och jag är på att dra till Skottland och starta en mobil bokhandel 😀

 3. Ida skriver:

  Åh, denna bok står redan högt på min ”Måste ha-lista”, nu känns det ännu mer som att måste läsa den <3 Men det får vänta då högen böcker som jag redan har hemma och ska läsa redan är ganska hög haha! Men nu har jag verkligen något att längta till 😀

 4. Felicia Svanäng skriver:

  Åh tyckte också denna bok var så mysig!!

 5. Annette skriver:

  Det låter som en bok jag borde läsa direkt 🙂 Men först skall jag läsa en hel del annat, men den ligger här och väntar, och nu vet jag att jag har mysig läsning att se fram emot. Vi har rest runt i Skottland under en semester, och jag gissar att den här boken kommer att förstärka de fina minnen jag har av det fantastiska landet. Bara att tänka på det får mig att vilja åka dit igen.

 6. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.