Carol

Regissör: Todd Haynes
Manus: Phyllis Nagy
Skådespelare: Cate Blanchett, Rooney Mara, 
Kyle Chandler, Sarah Paulson
Produktionsår: 2015
Längd: 114 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Therese Belivet arbetar på ett stort varuhus, men drömmer i hemlighet om att bli fotograf. En dag kliver den äldre kvinnan Carol Aird in på avdelningen och letar efter en present till sin dotter. De blir förvånansvärt nog vänner. Men Carol ligger i en uppslitande skilsmässa med sin man. För att komma undan från allt, ger de två kvinnorna sig ut på en bilresa. Deras förhållande djupnar till ett romantiskt förhållande. Men okänt för dem båda är de förföljda och det kan komma att kosta Carol allt…

Carol är baserad på Patricia Highsmiths roman The Price of Salt, som jag blev väldigt besviken på när jag läste den. Jag trodde att berättelsen kanske skulle göra sig bättre som film, men det tycks som om detta medium bara har förstärkt det som jag inte gillade med boken. Det långsamma tempot som får en att snegla på klockan; har det verkligen bara gått en kvart? Hur Carol behandlar Therese som ett litet barn i deras relation. Otillgängligheten hos de båda karaktärerna. Både Rooney Mara och Cate Blanchett är onekligen duktiga skådespelerskor, men ingen av deras insatser berör på riktigt.

Carol har gjort en del ändringar gentemot originalet, som jag upplevde som positiva. Bland annat slutet. Sedan är det en snygg produktion. Kostymerna, scenografin, allting för en tillbaka till 50-talets New York. Bildspråket i filmen är snyggt uppbyggt med hänsyn till ljus och skugga, och färgerna är klara. Filmen lyckas också fånga det svåra i Carols situation, där hon tvingas välja mellan att leva en lögn och gå i terapi eller leva sitt liv med risk att förlora sin dotter.

Carol är en snygg produktion som dessvärre inte berör på djupet, och som gjorde mig besviken.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.