The Price of Salt: Kan bli årets största besvikelse

The Price of SaltBetyg: ☆☆
Författare: Patricia Highsmith
Förlag: W. W. Norton and Company (2004)
Antal sidor: 292 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Handling

Therese Belivet är en nyligen utbildad scenograf som, i väntan på sin chans att slå igenom inom teatersfären, arbetar på ett stort varuhus. Hennes liv förändras av ett slumpartat möte med kunden Carol Aird och de blir snabbt vänner. Under en bilresa genom USA övergår deras vänskap till ett romantiskt förhållande. En privatdetektiv förföljer dem och Carol kommer att ställas inför ett svårt val: sin älskarinna, eller sin dotter.

Kommentarer

The Price of Salt har ett par stora skor att fylla. Dels för att det är en bok som jag har velat läsa väldigt länge, men även dels då jag har läst Patricia Highsmiths Ripliad (böckerna om Tom Ripley) och älskat dem. Ytterligare saker som höjer förväntningarna är ju att omslaget deklarerar att The Price of Salt är inspirationen till en annan roman jag är väldigt sugen på att läsa: Lolita av Vladimir Nabokov. Kanske är det för mycket förväntningar på gång, kanske är det omöjligt för en bok att infria dem alla, men jag hade så svårt att komma in i The Price of Salt att den blev liggande ett tag.

Jag har funderat medan jag har läst och försökt sätta fingret på vad det är som gör att jag inte kommer in i boken. Det är inte författarens stil. Jag älskar hur Patricia Highsmith skriver och det finns en del scener som är helt fantastiska, bland annat en scen jag tidigare har delat med mig av här på bloggen.

Ändå får jag inget sammanhang i boken. Den känns hoppig och ibland upptäcker jag att tankarna har drivit på vift så att jag inte förstår hur Therese kan ha gått från att prata med någon till att hamna i Carols sovrum. Jag måste bläddra tillbaka och läsa om flera gånger. Det uppstår aldrig riktigt något flyt i läsningen. Dessutom känns det underligt att den här resan som omnämns som så central till handlingen sker så sent i boken och därtill känns väldigt kort.

Mitt största problem är nog dock att jag inte finner någon av huvudpersonerna sympatisk. I diskussionerna kring boken i min bokcirkel verkar majoriteten vara snudd på förälskade i Therese. För mig var det däremot lite som att läsa Twilight på nytt och undra varför alla vill hångla med den här tjejen. Jag upplever att Therese är som ett lynnigt barn. Hon har väldigt lätt för att börja älska människor, men lika lätt för att börja hata dem, och dessa extrema humörsvängningar får henne att framstå som yngre än de nitton år hon är. Mot slutet genomgår hon en resa som gör henne mer sympatisk, då hon faktiskt växer upp. Men det känns som för lite, för sent.

Carol, å andra sidan, är väldigt svår att få grepp om. Hon är en väldigt otillgänglig karaktär vars nonchalanta inställning till världen gör att jag vill ta avstånd från henne. Dessutom känns hon lite kall och väldigt cynisk. I relationen till Therese behandlar hon verkligen Therese som ett barn, vilket gör det lite läskigt att det är en romantisk relation. Återigen upplever jag att jag inte får ett grepp om karaktären förrän mot slutet, men till skillnad mot Therese så upplever jag aldrig att hon blir mer sympatisk.

När min bokcirkel valde den här boken, blev jag fylld av förväntan och kunde knappt bärga mig för att få börja läsa den. Men med två väldigt osympatiska huvudpersoner och ett ojämnt tempo, tror jag att The Price of Salt kanske blir en av årets största besvikelser.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på The Price of Salt: Kan bli årets största besvikelse

  1. Pingback: Lästa i februari 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Mea culpa är en bättre The Price of Salt - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Carol - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.