Lästa i februari 2013

Antal lästa böcker i februari 2013: 11

1. The Price of Salt av Patricia Highsmith
2. Fjärilen i min hjärna av Anders Paulrud
3. Blodsmagi av Tessa Gratton
4. En förälskad man och andra berättelser av Marilyn French
5. New Delhi-Borås: Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull av Per J Andersson (recensionsdatum den 6 mars)
6. Sjukdomen av Jonas Gardell
7. Mitt positiva liv av Andreas Lundstedt
8. Liten parlör för älskande av David Levithan
9. Calling Dr. Laura: A Graphic Memoir av Nicole J. Georges
10. Pojken som fann en ny färg av Oskar Skog (recensionsdatum den 13 mars)
11. Art Deco Fashion Masterpieces av Gordon Kerr

 

Antal lästa sidor: 2’806
Snittbetyg (5-gradig skala): 3,72

 

Biografi: 1 (New Delhi-Borås)
Drama: 2 (Fjärilen i min hjärna; Sjukdomen)
Facklitteratur: 1 (Art Deco Fashion Masterpieces)
Fantasy: 1 (Blodsmagi)
Kärleksroman: 1 (Liten parlör för älskande)
Lesbian Pulp Fiction: 1 (The Price of Salt)
Memoar: 2 (Mitt positiva liv; Calling Dr. Laura)
Novellsamling: 1 (En förälskad man och andra berättelser)
Paranormal: 1 (Pojken som fann en ny färg)

 

Boktolvan: 1 (En förälskad man och andra berättelser)
Bokcirkel: 2 (The Price of Salt; Calling Dr. Laura)
Hyllvärmarutmaning: 0
Hyllvärmare: 3 (Fjärilen i min hjärna; En förälskad man och andra berättelser; Mitt positiva liv)
Böcker köpta samma månad: 5 (Sjukdomen; Liten parlör för älskande; Calling Dr. Laura; Pojken som fann en ny färg)

 

Kvinnor: 4
Män: 7
Duo: 0

 

Amerikansk författare: 5
Brittisk författare: 1
Svensk författare: 5

 

Originalspråk (engelska): 3 (The Price of Salt; Calling Dr. Laura; Art Deco Fashion Masterpieces)
Originalspråk (svenska): 5 (Fjärilen i min hjärna; New Delhi-Borås; Sjukdomen; Mitt positiva liv; Pojken som fann en ny färg)
Författare jag inte läst tidigare: 9
Recensionsex: 3 (Blodsmagi; New Delhi-Borås; Pojken som fann en ny färg)
Kurslitteratur: 0
Biblioteksböcker: 0
E-böcker: 1 (New Delhi-Borås)

 

Månadens bästa: Sjukdomen av Jonas Gardell; Liten parlör för älskande av David Levithan
Månadens sämsta: Denna månad får allting helt klart godkänt.
Månadens överraskning: New Delhi-Borås av Per J Andersson
Månadens besvikelse: The Price of Salt av Patricia Highsmith
Månadens otäckaste: Sjukdomen av Jonas Gardell

 

Läser just nu: Memnoch the Devil av Anne Rice; Handbok för grupparbete av Eva Hammar Chiriac och Anders Hempel
Tänker läsa: Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenger; Cirkusdirektörens dotter av Jostein Gaarder; Art Noveau Posters av Michael Robinson; Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran.

 

Kommentar: Februari är HBT-historiens månad i Storbritannien, därför gjorde jag mitt eget lilla tema på HBT-böcker även om det inte blev renodlad historia. The Price of Salt var en pionjärroman inom sin genre, lesbian pulp fiction, då det var den första romanen av det slag som slutade lyckligt. Temat fortsatte sedan med Sjukdomen, som definitivt är HBT-historia och som stundtals gjorde mig så arg och ledsen att jag skakade. Jag fick avbryta läsningen tre gånger därför att jag våldsamt började gråta och jag skäms inte över att erkänna det. Som för att haka i läsningen fortsatte jag med Mitt positiva liv. Avslutningsvis läste jag Calling Dr. Laura av Nicole J. Georges. Bäst av alla i temat var definitivt Sjukdomen.

Något jag inte tog upp i min recension av Blodsmagi, men som jag älskade, var den hastiga crossovern till Maggie Stiefvaters The Wolves of Mercy Falls. Vid ett tillfälle lyssnar Nick på NARKOTIKA, som var Coles band i tidigare nämnda trilogi.

En förälskad man och andra berättelser: existerar den här verkligen på engelska? Hur jag än googlar på originaltiteln så får jag bara fram svenska resultat, vilket känns märkligt. Appropå den här boken så kunde jag knappt läsa den sista novellen, därför att om huvudpersonen heter Virginia Potts så kommer jag först börja garva och sedan vilja titta på Iron Man.

Konstigt att jag läste så mycket under årets kortaste månad!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Lästa i februari 2013

 1. Monika skriver:

  Ingen dålig samling böcker på en månad! Det ska bli riktigt intressant att se vad du tyckte om New Delhi-Borås, den verkar speciell.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade inte läst så mycket i början av månaden och sedan rasslade det iväg helt plötsligt 🙂 Recensionen på den boken kommer på onsdag. Jag blev överraskad över hur mycket jag tyckte om den, då det troligen inte var en bok som jag skulle ha valt att läsa.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade sorterat in boken under drama från början, men tyckte inte riktigt att det stämde. Det är en bok som är ganska svår att genrebestämma 😉 Så det fick bli paranormal enligt definitionen: elements beyond the range of normal experience or scientific explanation, på grund av den här färgen som pojken ser.

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Det var många. New Dehli – Borås skulle jag gärna läsa, och Mitt positiva liv står också på önskelistan!

 3. Nilmas Bokhylla skriver:

  Åå måste posta min sammanfattning med, tack för påminnelsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.