Högt spel av Leigh Bardugo

högt spel

Författare: Leigh Bardugo
Originaltitel: Six of Crows
Översättning: Carina Jansen
Serie: Six of Crows, #1
Förlag: Gilla Böcker (2016)
Antal sidor: 423 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Ketterdam är en myllrande hamnstad där handeln står högst i kurs. I dess undre värld är Kaz Brekker ett namn att frukta. Det kriminella underbarnet är känt som Bedragaren och det finns väldigt lite han inte skulle göra för pengar. När han får till uppdrag att genomföra en till synes omöjlig kupp borde han tacka nej. Istället samlar han ihop ett gäng osannolika individer: en förlupen rikemansson, en prickskytt med spelproblem, en grisha som hamnat på villovägar, en hämndlysten straffånge och en beryktad spion. Denna udda skara människor är kanske de enda som kan rädda världen från förödelse, såtillvida de inte tar livet av varandra först.

Jag var väldigt förtjust i Leigh Bardugos Grisha-trilogi, så när jag hörde talas om att hon skulle spinna vidare i samma värld men med andra karaktärer så ville jag självfallet läsa. Inte blir jag besviken heller. Högt spel är bättre, mognare och mycket mer spännande.

En av anledningarna är att i Högt spel passar Bardugo på att utvidga den värld som hon så omsorgsfullt byggde upp i sin tidigare trilogi. Vi förflyttar oss bortom Ravkas gränser, in i de andra länderna och får se fler sidor hos de politiska relationerna länderna emellan. En blandning av holländskt, slaviskt och nordiskt får hela världen att sjuda av liv. Hon får det att se så lekande lätt ut att skapa en så fullständigt trovärdig fantasyvärld. Det upplevs aldrig som rörigt, trots att det är många grupper och seder att hålla reda på, och hon portionerar ut informationen så oerhört snyggt.

Sedan är det karaktärer i Högt spel. Vad ska en säga? Det är så skickligt hur hon ger pusselbit efter pusselbit till varje individs förflutna. Att de alla har unika röster och fastän synvinklarna konstant skiftar så blir det aldrig rörigt. Alla har någon form av relation till varandra och trådarna trasslas ihop och det uppstår spänningar. Hela gänget är så underbart att läsa om och se hur de utvecklas genom boken. Alla karaktärer är så engagerande.

Om jag skulle beskriva Högt spel i korta ordalag skulle jag säga att det är som en heist film i en fantasyvärld. Vi har de vansinniga, smarta planerna som innehåller lager på lager och som kan ändras i sista minuten. Vi har en kamp mot klockan. Det är så olidligt spännande att jag bara vill läsa ett kapitel till hela tiden till dess att boken är slut. Och Bardugo bjuder ständigt på nya tvistar under resans lopp som får mig att tappa hakan. Det här är riktigt bra, hör ni.

Högt spel är annorlunda från hennes tidigare böcker, men det är ett bra annorlunda. Det här är nog årets fantasyroman för min del.

Andra bokbloggare om Högt spel

Carolina läser; Fantastiska berättelser

Andra böcker i serien

Högt spel

eng. Crooked Kingdom

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Högt spel av Leigh Bardugo

  1. MissMagic skriver:

    Åh jag måste läsa något av Leigh Bardugo snart. Har du något tips på var man bör börja? 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Crooked Kingdom av Leigh Bardugo - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  5. Agnes skriver:

    Rädda världen från förödelse? På vilket sätt?

  6. Pingback: Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.