Ett folk utan land av Melina Marchetta

ett folk utan land

Författare: Melina Marchetta
Originaltitel: Finnikin on the Rock
Översättning: Nina Östlund
Serie: Lumatere, #1
Förlag: Gilla Böcker (2015)
Antal sidor: 398 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Finnikin växer upp i det vackra Lumatere, son till kaptenen över det kungliga gardet och nära vän till den blivande kungen, och det är en gyllenskimrande tid. Men så kom de fem onämnbara dagarna. Hela kungafamiljen mördas. En förbannelse kastas över landet och en del av folket flyr landet. Deras liv fylls av elände, sjukdomar och förföljelse. Finnikin har svurit sitt liv till att hitta en tillflyktsort åt sitt folk, eftersom de inte kommer att kunna återvända till Lumatere. Plötsligt kallas han till ett kloster, där novisen Evanjaline väntar, med nyheter om att kungasonen lever, och att de ska återvända hem…

Det är något med Melina Marchettas sätt att skriva som spelar på mina hjärtestringar. Jag har gråtit mig igenom samtliga böcker jag har läst av henne, och Ett folk utan land är inget undantag. Flyktingarnas liv trasar sönder mitt hjärta. Lidandet och det förtvivlade hopp går rakt igenom mig. Sättet de lever på, i tältläger där sjukdomar härjar och den infödda befolkningen kan få för sig att mörda dem alla, gör detta till en oerhört stark och en väldigt aktuell bok. Fiktion har förmågan att stärka empatin. Jag skulle vilja sticka Ett folk utan land i handen på alla de som säger att vi har för mycket tiggare eller invandrare. Kanske skulle det få folk att förstå.

Även om det blir en hel del tårar, så blir det också en hel del skratt. Marchetta kan vara riktigt rolig. Men framförallt är kanske, mitt i allt det sorgliga och det hemska, Ett folk utan land en berättelse om hopp. Om att älska ett land för att du är en del av det, men utan att se ned på andra länder. Om att sakna det land som du alltid har tillhört och som alltid har tillhört dig, och som det känns som om hjärtat skulle brista om du inte fick återvända. Ingen annan plats kan vara hemma.

Persongalleriet i Ett folk utan land är genialiskt. Jag älskar Finnikin, med sitt tvivel och sin ansvarskänsla för att göra sitt bästa för att ta hand om sitt folk. Evanjaline går inte riktigt att lita på; många hemligheter döljer sig under ytan, men jag kan inte annat än älska hennes mörker, självständighet och mod. Hon är inte rädd för att fatta de svåra besluten. Och Foike, det rasande och hatiska monstret, borde jag verkligen inte gilla, men den utveckling han genomgår får mig att smälta.

Fantasy och Marchetta känns kanske som en otippad kombination, men Ett folk utan land visar att den är synnerligen lyckad. Den värld hon bygger upp är fantastisk. Inte heller dumpar hon all information i början, utan portionerar ut den så att det blir precis lagom. Tillräckligt för att skapa ett sug efter att lära känna Lumatere och övriga länder. Hon trappar också upp pusselbitarna på ett sätt som gör att jag anar hur det ligger till, men när misstankarna bekräftas känns det som om någon har klippt till mig i magen. Hur bär hon sig åt? Jag brukar avsky att kunna förutsäga händelser.

Det är hemskt, sorgligt, hoppfullt, underhållande, romantiskt och spännande – jag kunde inte lägga mig ifrån den. Med Ett folk utan land tror jag att jag har fått en ny favoritbok! Kanske en ny favoritserie, till och med.

betyg5

betygrekommenderad

Andra som har bloggat om Ett folk utan land

Fridas bokhylla

Andra böcker i serien

Ett folk utan land

eng. Froi of the Exiles

eng. Quintana of Charyn

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Ett folk utan land av Melina Marchetta

 1. Bokhuset skriver:

  Du tokhyllar och Sagan om sagorna tokdissar. Och jag som brukar lyssna på er båda, blir intressant läsning det här. 🙂

 2. Linda skriver:

  Åh, en ny bok av henne:). Den måste jag läsa:).

 3. Pingback: Månadsrapport: Maj 2015 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Topp 10 böcker hittills 2015 - C.R.M. Nilsson

 5. Zara skriver:

  Det Här boken är så spännande och jag har läst den så många gånger

 6. Pingback: Minirecension – Ett folk utan land av Melina Marchetta. | Bokhuset

 7. Pingback: Tio presentidéer för fantasyälskaren - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.