Topp 10 böcker hittills 2015

Topp Tio Tisdag

Idag kommer bli en seg dag. Dåligt väder och jag har sovit uselt i natt. Jag är glad att större delen av denna Top Ten Tuesday-lista redan var färdig. Veckans tema är Top Ten Books I’ve Read So Far In 2015.

Listan är som vanligt utan inbördes ordning:

Ett folk utan land av Melina Marchetta är ett hemskt, sorgligt, hoppfullt, underhållande, romantiskt och spännande fantasyäventyr som jag inte kunde lägga ifrån mig.

Orka torka av Lotta Sjöberg är en värmande och humoristisk skildring av hem som ligger långt bortom heminredningsreportagens perfektion.

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot är en skrämmande, upprörande bok som väcker tankar om medicinsk etik och rasism.

I ljusets makt av Leigh Bardugo är en riktigt bra inledning på en ny fantasyserie: en världsuppbyggnad som inte liknar något annat, snyggt språk och så spännande att det inte går att lägga den ifrån sig.

Får hundar korvar i himlen? av Sara Galli och Mats Mollid är en stark skildring av hur en liten flicka konfronteras med att hennes hund har blivit gammal och nu måste dö.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är den stundtals brutala berättelsen om en åttiofemårig kvinna som har dolt en hemlighet om sin identitet i hela sitt liv och nu avslöjas dem.

Skugga av svek I av Diana Gabaldon påminner mig om varför jag föll för den här serien: skildringen av den historiska miljön, persongalleriet och spänningen.

About a Girl av Sarah McCarry blandar in grekisk mytologi på ett nydanande sätt och lyckas skapa mångfald bland sina karaktärer utan att det görs en stor grej av det.

John Bauers förtrollade sagovärld är verkligen en liten skatt i bokform med sina mysiga sagor och vackra illustrationer.

Prince Lestat av Anne Rice är boken jag inte visste att jag saknade i serien och knyter elegant många trådar som jag missat att de ens hängde löst.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

24 svar på Topp 10 böcker hittills 2015

 1. Monika skriver:

  Oj, nästan idel okända böcker för mig. Alltid spännande med nya böcker 🙂

 2. Helen skriver:

  Många fina titlar här! Jag har kommit till Sjöfararen av Gabaldon, men fastnade för en tid sedan. Ska göra ett nytt försök igen snart. I ljusets makt ligger i min läshög med och väntar på sin tur. Ett folk utan land fick vara med på min lista med, oväntat bra bok faktiskt.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Sjöfararna är nog den av böckerna i serien som jag tyckte sämst om, så jag förstår att du fastnade. I ljusets makt kan jag verkligen rekommendera och håller med om Ett folk utan land 🙂

 3. Boklysten skriver:

  Väldigt många böcker jag är nyfiken på och två som jag redan skaffat.

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Ingen som jag läst! Den odödliga Henrietta Lacks står i hyllan, men av någon anledning så glömmer jag bort att den finns där.

 5. Ewelina skriver:

  Jag måste verkligen ta och läsa Jag heter inte Miriam snart. Blir också nyfiken på den odödliga Henrietta Lacks.

 6. Johanna skriver:

  Spännande lista. Majgulls ska jag nog läsa i sommar 🙂

 7. Maddes bokblogg skriver:

  Jag heter inte Miriam är en bok jag måste läsa!

 8. Bokdamen skriver:

  Många intressanta tips, tackar! Den enda som jag har läst är Jag heter inte Miriam och den är verkligen en toppbok! 🙂

 9. Lena skriver:

  Jag har inte läst någon från din lista, men Den odödliga Henrietta Lacks och Jag heter inte Miriam vill jag hinna läsa innan året är slut.

 10. Therése skriver:

  Vilken skön blandning av böcker!
  Hoppas du kunde vila lite under dagen så du kunde njuta av sommaren lite också som tycks ha dykt upp nu äntligen!

 11. Bokhuset skriver:

  Jag fick Skugga av svek 2 som recex ( obeställd ) vilket innebär att jag nu har en anledning att läsa den första. Jag älskar ju Jamie och Claire men att kliva in i deras värld är uppslukande och jag har inte riktigt känt för att bli så uppslukad ( samma med A song o fire and ice ), men nu så.

 12. enligt O skriver:

  Några dåliga samveten och några böcker som är helt nya för mig. Kul att läsa andras topplistor tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.