John Bauers förtrollande sagovärld

john bauers förtrollande sagovärld

Medverkande författare: Anna Wahlenberg, Harald Östenson, Helena Nyblom, Cyrus Granér, Jeanna Oterdahl, Alfred Smedberg, Helge Kjellin, Elsa Beskow, Walter Stenström
Illustratör: John Bauer
Förlag: Bonnier Carlsen (2010)
Antal sidor: 220 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

John Bauer och sagor är evigt förknippat i mitt huvud, trots att jag inte har något minne av att ha läst någon av de sagosamlingar som han illustrerade. Däremot har inte bilderna undgått mig, utan jag har nog bläddrat i samlingar med hans illustrationer tidigare. Men John Bauers förtrollande sagovärld, som består av fjorton olika sagor av nio olika författare, är nog första gången som jag får uppleva bild och text i förening.

John Bauers förtrollande sagovärld är verkligen en magisk bok. Alla sagorna håller en fantastisk klass, vilket bara förbättras av hans sagolika illustrationer. Jag älskar hans stil, färgerna och helheten. Det är lite art nouveau-inspirerat, känns det som, och som ni vet är jag otroligt svag för den stilen. Jag är nästan sugen på att köpa en samling enbart med John Bauers illustrationer.

Om jag måste välja ut några favoriter ur John Bauers förtrollande sagovärld så får det nästan bli Anna Wahlenbergs två bidrag som får göra den äran. Den första är min absoluta favorit, Skatan som fick salt på stjärten, som handlar om en pojke som önskar sig en massa saker och får veta att ett sätt att få dem att gå i uppfyllelse är genom att strö salt på en skatas stjärt. Önskar han innan saltet rinner av så får han det han vill ha. Den andra sagan är Drottningens halsband, som är lite av en försiktig-vad-du-önskar-dig-saga. En ung kvinna träffar ett troll i skogen och ingår ett avtal med henne: i utbyte mot alla hennes tårar, så ska hon få den unge kungen. Tårar har hon ju ingen nytta av, så hon byter glatt bort dem med ödesdigra konsekvenser. Dessa två sagor stack ut lite särskilt för mig under läsningen, men jag tyckte väldigt mycket om alla de sagor som förekom i John Bauers förtrollande sagovärld.

Problemet med John Bauers förtrollande sagovärld, och egentligen nästan alla sagor, är att de är skrivna i en annan tid. Därför kan de ha en sunkig kvinnosyn, som i Sagan om Dag och Daga och flygtrollet på Skyberget där en prins får syn på Daga och blir blixtförälskad i. Hennes protester ignorerar han förstås, och i slutet av sagan blir det givetvis Daga och prinsen. Det kan vara sådant som en kan behöva diskutera med eventuella barn som en läser för.

Men i övrigt är John Bauers förtrollande sagovärld verkligen en liten skatt i bokform med sina mysiga sagor och vackra illustrationer.

betyg5

Andra som har bloggat om John Bauers förtrollande sagovärld

Bokpotaten

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på John Bauers förtrollande sagovärld

  1. Helt underbar konstnär, men har inte läst så många av sagorna.

  2. Pingback: Månadsrapport: Mars 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Topp 10 böcker hittills 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.