Orka torka av Lotta Sjöberg (Red.)

orka torka

Redaktör: Lotta Sjöberg
Förlag: Galago (2014)
Antal sidor: 224 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Lotta Sjöberg hade köpt en prenumeration på en inredningstidning, som hon visste att hon egentligen inte skulle läsa. En dag gick hon runt och imiterade tidningens stil för sitt stökiga hem, och skapade ett antiinredningsreportage. Efter det föddes Facebookgruppen Family living där människor kunde dela med sig av sina vardagsstökiga hem. I Orka torka har hon samlat medlemmarnas bidrag till en bok som protesterar mot normen och samtidigt är en kärleksförklaring till icke-perfektionen.

Orka torka vänder sig till alla er som ursäktar er för att det är så stökigt, fastän ni faktiskt har städat. Eller till folk som mig som för ett ständigt förlorande krig mot platsbrist och dammråttor, som tack vare alla mina böcker tycks multiplicera i takt med att jag hinner dammsuga. Ibland tror jag att de har muterat till en avancerad livsform som för gerillakrig mot mig.

Framförallt är kanske Orka torka en bok med mycket humor och värme i sig. Jag brukar bli påverkad av böcker. Jag brukar skratta och då menar jag att jag verkligen skrattar, inte fnissar till lite tyst. Men när jag läser Orka torka exploderar skrattet ur mig. Jag kan inte sluta, jag viker mig, jag får ont i magen, tårarna bara rinner… och jag kan, ändå, inte sluta skratta. Med boken på magen eller i knäet sitter jag och tjuter av skratt. Människorna som deltar i antologin har verkligen glimten i ögat.

Jag upplever Orka torka som en mycket kärleksfull och modig bok. Människor bjuder in läsaren i sina verkliga liv och säger att visst ser det för jävligt ut, men vi har valt att lägga tiden på annat än att hålla det pedantiskt rent hela tiden. Så när du känner vardagsstressen krypa på, paniken att du måste städa, slå upp Orka torka på lämpligast ställe och känn att du inte är ensam, att du inte behöver ha ett utställningshem. Jag tror vi alla idag behöver en påminnelse om att vi inte är supermänniskor och det inte går att hinna med allt. Att det är okej att släppa på saker och ting.

Det finns mycket som jag älskar med Orka torka men bland det bästa i boken var att läsa olika personers annonser för sina lägenheter och hus. Make till humor och självdistans! Sedan var det också ett uppslag med bilder på husdjur i olika konstiga ställningar som alla djurägare känner igen sig i, den där förundran om det verkligen kan vara bekvämt, med ett citat över sidan: ”Klart att alla våra husdjur ligger fint ihoprullade och sover och inte som en roadkill.” Då började jag skratta och slutade inte på tjugo minuter.

Om du bara köper en enda bok om hus och hem, låt det bli Orka torka. Humor och värme som går rakt in i dig.

betyg5

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Orka torka av Lotta Sjöberg (Red.)

  1. Nu blev jag verkligen sugen på att plocka upp den boken 🙂

  2. Köpte ju den här boken, städade(!) undan den inför ett besök och glömde av den… Får nog ta fram den i helgen 🙂

  3. Freja skriver:

    Den ligger här hemma och väntar… framförallt är jag delaktig numer på facebooksidan och delar av mig av mitt eget kaos och mår bra av att se att andra har det likadant!

  4. Pingback: Topp 10 böcker hittills 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.