I ljusets makt av Leigh Bardugo

i ljusets makt

Författare: Leigh Bardugo
Originaltitel: Shadow and Bone
Översättning: Carina Jansson
Serie: Grisha, #1
Förlag: Gilla Böcker (2015)
Antal sidor: 295 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Alina Starkov är en grå mus. Osynlig, praktiskt taget. Som föräldralös växte hon och bästa kompisen Mal upp i en aristokratisk herres hem, och han ordnade lärlingsplatser åt dem. Mal briljerar som spårare, medan Alina enbart är en medioker kartograflärling. Tillsammans med militären ska de korsa Skuggsänkan: en livsfarlig plats som befolkas av fruktansvärda monster. I nästan samma stund som skeppet seglar in blir de angripna. Ett monster dödar nästan Mal och Alina släpper lös sin magiska kraft som hon inte anat att hon besatt. Det visar sig att hon är en grisha, men med en ovanlig kraft. Kanske är hon den som kan förvandla tillbaka Skuggsänkan till vad det en gång var. Men någon ljuger för henne, och lögnen kan hota hela riket…

Jag läste ut I ljusets makt på tre timmar. Hade jag inte tvingat mig själv att göra annat, så hade det nog gått ännu snabbare. Det gjorde nästan snudd på ont att lägga den ifrån sig. När jag hade tid att läsa, bar jag med mig den precis överallt. Jag ville inte lägga den ifrån mig.

Leigh Bardugo har ett snyggt språk som lyckas forma bilden av Ravka i mitt huvud och som skapar kristallklara bilder av vem karaktärerna är. I ljusets makt visar klyftorna mellan folket och hovet, och Alina blir både förtrollad och förfasad över allt överdåd samtidigt som folk svälter. Jag gillar Alina; hon är på en och samma gång lillgammal och ung (ung, inte barnslig.) Den fattiga flickan älskar de vackra kläderna och möjligheten att genom magi få bli lite vackrare. Men att hon fortfarande vill vara sig lik, annars skulle det vara oärligt. Hon har karaktärsstyrka,

I ljusets makt är en fräsch fläkt inom fantasy då den är inspirerad av Tsarryssland. Jag tror aldrig jag har sett den kombinationen tidigare. Älskar det! Dock måste jag vara petig och meddela att ryskan böjer efternamnet efter maskulinum och femininum. Om namnkonventionen ska följas borde huvudpersonen heta Alina Starkova. Men det är bara en petitess.

Slutet av I ljusets makt bjuder på olidlig spänning. Svek! Lögner! Flykt! Slaveri! Hur ska jag kunna lägga ned boken?! Det gick inte alls. Jag släppte allt och bara sträckläste tills jag snopen kom till slutet. Va, tog den slut?

I ljusets makt är fantasy när den är som bäst: fantastisk världsbyggnad som inte liknar något annat, snyggt språk och så spännande att du inte kommer att vilja lägga den ifrån dig. Jag längtar till hösten när tvåan kommer!

betyg5betygrekommenderad

Andra som har bloggat om I ljusets makt

Beas bokhylla; Bokhuset; Jennies boklista; Kattugglan; Mias bokhörna; MonsterSteffaOld Adults Read Young Adult; Skriva läsa leva; Västmanländskans bokblogg

Andra delar i serien

I ljusets makt

Stormens öga (recension)

Ur askan (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på I ljusets makt av Leigh Bardugo

 1. Marie Eggimann skriver:

  Javisst var den oerhört bra, verkligen sträckläsningsbok.

 2. Lena skriver:

  Jag har hört så mycket bra om denna så jag är jättenyfiken på att läsa den. Bara ett problem. Hur skall man hinna med alla fantastiska böcker 🙂

 3. Bokhuset skriver:

  Du har skrivit precis ett sådant inlägg jag själv hade velat kunna skriva om boken. Jag tyckte ju allt det där medan jag läste. Men sedan när jag lade den ifrån mig så kände jag ingenting. Så jag fick kämpa med att få ihop något alls om boken. Mycket märkligt.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ibland är ju böcker så fantastiska att det knappt går att skriva om dem 🙂 Jag tror att jag blev hjälpt av att jag skrev recensionen nästan en månad efter att jag läst den. Då fick jag möjlighet att fundera en del på vad jag ville säga.

 4. [Anna] skriver:

  Gaah det här verkar verkligen vara en MÅSTE läsa bok!! 🙂

 5. Pingback: Månadsrapport: April 2015 - C.R.M. Nilsson

 6. Får definitivt se till att läsa den här, låter som en härlig bok 🙂

 7. Pingback: Stormens öga av Leigh Bardugo - C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Ur askan av Leigh Bardugo - C.R.M. Nilsson

 9. Pingback: Månadsrapport: Juni 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.