About a Girl av Sarah McCarry

about a girl

Författare: Sarah McCarry
Serie: Metamorphoses, #3
Förlag: St. Martin's Griffin (2015)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från 
förlaget via Netgalley. Tack så mycket!

Boken har ännu inte kommit ut. Den 
kommer ut i juli.

Det finns ett antal saker som Tally är säker på: sin egen genialitet, att hennes familj älskar henne, att bästa vännen Shane alltid kommer att finnas där för henne. Men när de grälar, finner sig Tally ensam. Mysteriet med mamman som övergav henne och pappan ingen vet vem han var får henne att resa till en stad där hennes far kanske befinner sig. Kuststaden är en plats dit många kommer för att glömma och kanske särskilt Maddy. När de träffas, finner sig Tally förtrollad av henne och förälskar sig. Men något är konstigt, och Tally finner sig insyltad i något hon aldrig har kunnat föreställa sig.

About a Girl är ett recensionsexemplar jag fått från förlaget via Netgalley. Tydligen är det tredje delen i en serie där jag inte har läst någon av de andra böckerna, men den är så pass fristående att det går att läsa den utan att ha läst de andra. Däremot har jag blivit så förtjust att jag kommer att läsa de andra två också.

Det är språket som först fångar mig. Meningarna i About a Girl är långa och slingrande, ger ett intryck av manisk energi. Det passar Tally så väl och det dröjer inte länge innan jag faller för henne. I verkligheten, med hennes prat om rationalitet, skull hon nog reta gallfeber på mig.

Något som är väldigt uppfriskande med About a Girl är mångfalden. Ungdomsboksgenrenhar ett problem och det stavas vithetsnormen. I de få fall det finns med en karaktär som inte är vit rör det sig om en bifigur i periferin och som kommer att dö innan boken är slut. Då är det upplyftande med en bok där de vita karaktärerna är i minoritet. Men när nu About a Girl gör ett slag för mångfalden, varför i hela friden väljer förlaget att sätta två vita tjejer på omslaget?

Det finns så mycket som gör mig barnsligt förtjust i About a Girl. Infusionen av grekisk mytologi får mitt hjärta att fladdra till i uppskattning. Vad annat kan vara perfekt för en kvinna som heter Cassandra? Och romansen mellan Tally och Maddy sedan: som att balansera på en knivsegg. Livsfarlig och osund, ja, men samtidigt så het att jag rodnar. Och jag är varken blyg eller pryd,

About a Girl tar mig med storm. Det finns inget jag inte gillar med den.

betyg5

Andra böcker i serien

All Our Pretty Songs

Dirty Wings

About a Girl

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på About a Girl av Sarah McCarry

  1. Bokhuset skriver:

    Härligt tips, tack. 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Maj 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Pride 5x: About a Girl - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.