Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins

anna och den franska kyssen

Författare: Stephanie Perkins
Originaltitel: Anna and the French Kiss
Översättning: Helena Stedman
Serie: Anna och den franska kyssen, #1
Förlag: Modernista (2015)
Antal sidor: 297 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Anna är redo för sitt sista år på high school. Men så får hennes pappa för sig att hon bör gå sitt sista år på en internatskola i Paris. Utan sina vänner, finner sig Anna i ett land där hon inte talar ett ord av språket. Tjejen i rummet bredvid förbarmar sig över henne och introducerar henne till sina vänner. Bland dem finns Étienne St. Clair, som får fjärilarna att fladdra i Annas mage.

Nu är ni ett antal bokbloggare som har läst och hyllat Anna och den franska kyssen, så nu kunde jag faktiskt inte motstå. När jag läste baksidestexten tänkte jag lite spydigt, ”stackars rika, lilla flicka.” Saken är den att om någon bara, utan förvarning, skulle få för sig att skriva in mig vid en skola i ett land där jag inte talar språket skulle jag vara fruktansvärt nervös. I Annas ålder? Panikslagen med panikattacker som följd. Det skulle inte spela någon roll att Paris är en fantastisk stad: jag skulle ha krupit ihop i ett hörn med panikångest. Så jag hyser verkligen empati med Anna.

Anna och den franska kyssen är en bok jag mår bra av. Snudd på hela tiden sitter jag med ett leende på läpparna. Det finns så mycket värme och humor mellan pärmarna på denna bok. Ofta kan jag bara inte låta bli att skratta, oavsett om det är hemma i min säng eller i väntrummet på sjukhuset. Det går helt enkelt inte att motstå.

Det är en varm berättelse om vänskap och kärlek, och jag gillar hur vänskapen får ta minst lika mycket plats som romantiken. Men också hur det poängteras att det även är viktigt att vara vän med den som en blir kär i. Romansen får det att pirra i kroppen på mig. Det får mig att minnas hur det var att vara sådär kär. Kanske är det för att jag blir smått förälskad i persongalleriet.

Men så blir det ju en del klyschor i Anna och den franska kyssen. En del medvetna, en del så vanligt förekommande att jag suckar. Den söta elaka tjejen skildras med glimten i ögat. Att det bara, i princip, finns dåliga föräldrar i ungdomsböcker. Likaså bristande kommunikation och att ursäkta otrohet med rädsla för ensamhet.

Men i grund och botten är Anna och den franska kyssen en mysig berättelse. En riktig må bra-bok.

betyg4

Andra som har bloggat om  Anna och den franska kyssen

Annas bokblogg; Bokfrossa; BokhusetBokpandan; BokradenFiktiviteterKattugglan; KulturkolloOld Adults Read Young AdultSchitzo-Cookie’s bokblogg; Västmanländskans bokblogg; Zellys bokblogg

Andra böcker i serien

Anna och den franska kyssen

eng. Lola and the Boy Next Door

eng. Isla and the Happily Ever After

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Den här hittade hem till oss som lån, dottern slukade den på en dag, och jag tror banne mig jag kommer att behöva en sådan bok snart också 😉

 2. Lena skriver:

  Denna skall jag försöka läsa ganska snart. Den verkar mysig.

 3. Therése skriver:

  Det här var verkligen en bok som väckte mitt lässug på nytt! Fick uppmaning att läsa av min litterära syster med underbara lappar – så tacksam för det! 🙂

 4. Pingback: Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins | Lottens Bokblogg

 5. Pingback: Månadsrapport: Maj 2015 - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Tematrio: Huvudstäder - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.