Cross and Burn av Val McDermid

cross and burn

Författare: Val McDermid
Serie: Tony Hill & Carol Jordan, #8
Förlag: Sphere (2014)
Antal sidor: 496 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Efter Jacko Vance gruvliga hämnd, har Carol Jordan slutat vid polisen och skurit av allt band med den världen. Hennes team har splittrats till olika enheter. Tony Hill försöker komma till rätta med det som hände och att den framtid han föreställde sig nu har gått förlorad. Samtidigt härjar en ny seriemördare i Bradfield. Alla offren är slående lika Carol…

När jag läste ut föregående bok i serien om Tony och Carol var det med en känsla av att jag genast var tvungen att få veta hur det skulle gå för dem. En av anledningarna till att jag läser denna serie är att jag, genom dess lopp, blivit väldigt investerad i deras relation. På den punkten gör dock Cross and Burn mig lite besviken: de befinner sig knappt på samma plats någon gång under bokens lopp.

Om jag inte får tillfredsställelse av deras samspel, får jag väl vända mig till fallet. Val McDermid brukar skriva knivskarpa intriger med psykologisk skärpa och unika vändningar. Brukar. Cross and Burn är inte hennes bästa. Hur många gånger har vi inte läst och sett den här intrigen tidigare? Givetvis drypande med exploaterande detaljer – på allmän nivå och i denna bok – av det sexualiserade våld som kvinnorna utsätts för. Jag blir trött. Än mer att det är Jordan, som redan har blivit våldtagen under seriens lopp, som utmålas som ett möjligt offer.

Ett av mina problem med deckargenren, som känns som om det har kommit på senare år, är att det nästan enbart tycks ha kommit att handla om mord. Deckare är, i grunden, inte synonymt med mord, men det tycks vara det numera. Men som tv-serien Numb3rs bevisar går det att bygga spännande intriger kring annat än mord, och det behöver inte vara en briljant matematiker som hjälper till vid utredningen, utan, låt oss säga, en briljant klinisk psykolog. Att Bradfield skulle rymma fler seriemördare känns osannolikt, så efter Cross and Burn skulle det vara intressant att se något annat.

Nu låter det som om jag sablar ned Cross and Burn helt och hållet, och det vill jag inte. Det gjorde inte ont på något vis att läsa den. Snarare var den rätt så spännande. Men det var inte Val McDermids bästa.

betyg3

Andra böcker i serien

The Mermaids  Singing

The Wire in the Blood

The Last Temptation

The Torment of Others

Beneath the Bleeding

Fever of the Bone

The Retribution (recension)

Cross and Burn

Splinter the Silence (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Cross and Burn av Val McDermid

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Den här serien är en sådan som jag funderar på om jag skulle plocka upp igen. Jag älskade de första böckerna men sen tappade jag bort den på något sätt.

  2. Monika skriver:

    Jag har bara läst en bok i den här serien, Andras plåga, men jag blev så otroligt besviken på den att jag inte kommit mig för att fortsätta med böckerna. TV-serien däremot, den älskar jag 🙂

  3. Pingback: The Retribution: Spännande och nervpirrande - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.