Splinter the Silence av Val McDermid

Denna recension kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

splinter the silence

Författare: Val McDermid
Serie: Tony Hill & Carol Jordan, #9
Förlag: Little Brown (2015)
Antal sidor: 388 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Kvinnor som ställer sig på frontlinjen för jämställdhetsfrågor får motta våg efter våg av hat och hot. När flera av dessa kvinnor tar livet av sig är det kanske inte så konstigt. Men något får psykologen Tony Hill att dra öronen till sig. För att dra upp den före detta polisen Carol Jordan ur en svacka får han henne att börja luska i fallet. Snart verkar det som om de faktiskt är något på spåren. Men hur fångar du en mördare som de flesta inte ens märker mördar eller tror existerar?

Serien om Tony Hill och Carol Jordan är en av de få deckarserier jag fortfarande följer, vilket beror på att jag har blivit fästad vid karaktärerna och deras relation. Men i de senaste böckerna har Val McDermid kämpat med balansen mellan relationerna och fallet. I föregående bok upplevde jag att det blev för mycket fokus på och frossande i detaljer i de bestialiska morden. I Splinter the Silence blir det snarare tvärtom.

Det är nämligen i Splinter the Silence som Carol Jordans alkoholproblem till sist ska avhandlas. Även en återgång till arbetet som polis ska in, med de tvivel och farhågor som hör till, och relationen till Tony ska lappas ihop. (Det sista känns välbehövligt). Mitt i allt detta ältande av det personliga förvandlas fallet till en liten löst sammanhållen parentes. Inte alls i närheten av de psykologiska skärpa som McDermid brukar skriva med.

Vilket är fruktansvärt synd. Ämnet för Splinter the Silence ligger nämligen helt rätt i tiden. Det handlar om troll och det hat som sprids över nätet. Framförallt ett hat som riktar sig mot kvinnor med feministiska åsikter och som inte är rädda för att uttala sig i mediedebatten. Att då ha en kvinnohatande mördare med i bilden som tycker att kvinnor ska vara kvinnor och bara sköta hem och familj känns som en intressant idé. Tyvärr går detta förlorat i karaktärernas privatliv.

Splinter the Silence är långt ifrån McDermids bästa deckare, men den innehåller tillräckligt många intressanta trådar och lättläst driv för att göra det till en trevlig läsupplevelse.

betyg3

Andra böcker i serien

The Mermaids Singing

The Wire in the Blood

The Last Temptation

The Torment of Others

Beneath the Bleeding

Fever of the Bone

The Retribution (recension)

Cross and Burn (recension)

Splinter the Silence

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Splinter the Silence av Val McDermid

  1. Pingback: Cross and Burn av Val McDermid - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.