Hett i hyllan #37

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag läser en del sakprosa, men på senare år har jag ju allt mer snöat in på de områden som jag studerat inom: beteendevetenskaperna. Lite trist är att jag har samlat på mig en del böcker inom andra ämnen som inte blivit lästa. Till exempel inom filosofi:

hettihyllan2

Filosofi var ett ämne jag läste under mitt tredje år i gymnasiet och det blev snabbt ett av mina favoritämnen. Det fick mig att läsa en del filosofiska verk, såsom Machiavellis Fursten, men också några uppslagsverk.

Filosofi: 100 stora tänkare av Philip Stokes har jag ingen bild på det svenska omslaget. Det är ett uppslagsverk med de allra viktigaste filosoferna, som jag nog inte ens har bläddrat i ännu. Det är ett bokreafynd från hiskeligt länge sedan.

Filosofilexikonet av Dag Prawitz är ett större uppslagsverk med flera viktiga filosofer och filosofiska begrepp. Jag köpte den på ett antikvariat någonstans i Småland när jag fortfarande gick i högstadiet. Minnet är inte särskilt positivt. Karlen som hade antikvariatet var obehaglig och jag är till nittionio procent säker på att han skörtade upp priset för att han såg att jag ville ha den så gärna. Den var inte prismärkt, nämligen.

Det är kanske inte böcker en läser från pärm till pärm, men lite spännande vore det att fördjupa sig inom ämnet på nytt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

6 svar på Hett i hyllan #37

  1. Lena skriver:

    Ett intressant om än aningen tungt ämne.

  2. Monika skriver:

    Åh fy! Filosofi var inte en favorit i gymnasiet. Klarade bara inte av det 🙂

  3. Lottens bokblogg skriver:

    Jag gillade filosofi 🙂 och har flera böcker i hyllan. Bl.a. Filosofilexikonet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.