The Retribution: Spännande och nervpirrande

The Retribution

Författare: Val McDermid
Serie: Tony Hill & Carol Jordan, #7
Förlag: Sphere (2012)
Antal sidor: 402 sidor

Köp den hos till exempel Adlibris eller Bokus.

Tony Hill och Carol Jordans liv vänds upp och ned när de nås av nyheten att seriemördaren Jacko Vance har rymt från fängelset. Inte nog med att en farlig mördare är på rymmen, utan han tycks dessutom vara fast besluten att ta hämnd på de som fick honom att åka fast.

Jag var inledningsvis väldigt tveksam till den här boken. Det skulle gå att påstå att detta är den direkta uppföljaren på The Wire in the Blood, som är den bok i serien jag tycker minst om. Jag upplevde inte att dess berättelse höll och var därför inte särskilt glad över att se Jacko Vance återvända.

Men min tvekan blev snabbt bortblåst. Detta är en explosiv, snabb och oerhört spännande roman. Sidorna bläddrar förbi eftersom det är svårt att lägga den ifrån sig. Du vill bara veta vad Vance ska ta sig till härnäst. Vad det är för vändning som boken kommer att ta. Ju längre in i boken läsaren kommer, desto mer knyter sig magen. Det här kan helt enkelt inte sluta väl.

För att jag ska tycka om en bok är något av det viktigaste att det finns karaktärer jag kan tycka om. Karaktärer jag kan bry mig om, främst. Om jag kan känna med en karaktär, då har författaren verkligen lyckats. Som jag skrev i ovanstående stycke, knöt sig magen allt mer och mer ju längre jag kom. Karaktärerna förlorar så mycket och jag lider med dem. Skildringarna av karaktärernas känsloliv är bokens starka sida.

Bokens svaga sida är den fullständigt onödiga seriemördaren som Carols team utreder. Det känns som om han slängdes in på köpet. Medan Tony arbetar för att fånga Vance och Carol söker efter hämnd, utreder teamet självständigt denna seriemördare som mördar enligt en gammal tv-serie (bara det är lite väl otroligt för min del). Denna utredning känns hafsigt porträtterad och själva sidohandlingen är underarbetad. Det tillför inte boken något och borde ha slopats från första början.

När jag slår igen boken efter sista sidan, känner jag som om jag står vid Tonys sida i regnet och ser Carol köra iväg. Bedövad och tagen undrar jag när nästa bok ska komma och hoppas att det är rätt snart.

betyg5

Andra böcker i serien

The Mermaids Singing

The Wire in the Blood

The Last Temptation

The Torment of Others

Beneath the Bleeding

Fever of the Bone

The Retribution

Cross and Burn (recension)

Splinter the Silence (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på The Retribution: Spännande och nervpirrande

  1. Pingback: Lästa i juli 2012 | C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Topp tio uppföljare jag vill lägga vantarna på » C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Cross and Burn av Val McDermid - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Splinter the Silence av Val McDermid - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.