Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot

den odödlig henrietta lacks

Författare: Rebecca Skloot
Originaltitel: The Immortal Life of Henrietta Lacks
Översättare: Göran Grip
Förlag: Leopard förlag (2012)
Antal sidor: 378 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Året är 1951 och efter att ha känt på sig att något är fel under en tid får Henrietta Lacks diagnosen livmodercancer. Under behandlingen tas, utan hennes eller familjens samtycke, tas prover från tumören. Dessa celler visade sig ha särskilda egenskaper: de är odödliga. Tack vare dessa egenskaper har de varit den medicinska forskning till stor hjälp i framtagning av mediciner, vaccin och andra medicinska framsteg. Allt utan familjens vetskap.

Den odödliga Henrietta Lacks är en bok som verkligen fick tankarna att snurra. Tanken på hur den medicinska professionen betedde sig är skrämmande. Att det inte ansågs nödvändigt, snarare skadligt, att informera patienter om farorna med behandling eller ens att informera om diagnos känns fullständigt oansvarigt. Likaså att inte informera försökspersoner om just vad det är de ställer upp. Så Den odödliga Henrietta Lacks har fått mig att fundera ytterligare ett par varv kring det här med forskningsetik, särskilt vi som bedriver forskning med levande varelser.

På ett annat plan får jag lite känslan av att visst, det var kutym att inte informera om saker och ting, men det känns också som om läkarna drog fördel av familjen Lacks bristande utbildning. När de förklarade försäkrade de sig inte om att de förstod, utan var bara nöjda med att få ett medgivande. Den odödliga Henrietta Lacks väcker då även funderingar om rasism och frågor om klass, vilka olika möjligheter som finns för människor att ta till sig information beroende på vilken bakgrund de har.

Rebecca Skloot balanserar det mer nära, personliga porträttet av familjen Lacks med att beskriva de vetenskapliga framsteg som har möjliggjorts tack vare Henriettas celler. Även en person som mig som inte har läst naturvetenskap sedan första året i gymnasiet kan hänga med och förstå vad Henrietta har gjort för vetenskapen. Det känns som om Skloots i Den odödliga Henrietta Lacks lyckas balansera mellan att skriva för initierade, kunniga människor och människor som har mindre kunskap på ett perfekt vis, och det blir oemotståndlig läsning. Till min förvåning sträckläser jag.

Den odödliga Henrietta Lacks är också en djupt personlig bok. Skloot är ständigt närvarande, från sin första inledande undran vem denna kvinna var till att hon kämpade för att upprätta kontakt med familjen. Men till skillnad från när andra journalister blandar in sig själva i det hela, skildrar Skloot istället hur hon kom att lära känna familjen Lacks och bry sig om dem. Texten präglas av omtanke och en viss känsla av att hon vill beskydda familjen, samtidigt som hon för deras talan för större delen av världen.

Den odödliga Henrietta Lacks är fascinerande läsning: omskakande, upprörande, tankeväckande… Har du inte läst den ännu, gör det!

betyg5

betygrekommenderad

Andra som har bloggat om Den odödliga Henrietta Lacks

Annas bokblogg; Beas bokhyllaBokblommaBokgalleriet; BokpotatenBoktokigBooks ABC; Books on my mindEndast E-böcker; Snowflakes in rain; Underbara Böcker

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot

  1. Lena skriver:

    Köpte den boken på bokrean i år. Skall bli så intressant att läsa.

  2. Pingback: Månadsrapport: Mars 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Topp 10 böcker hittills 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Eli läser och skriver | Den odödliga Henrietta Lacks

  5. Långt efter dig har jag nu läst om Henrietta Lacks och jag blev riktigt förtjust i den. En väldigt stark bok som väckte många tankar och funderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.