Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna av William Joyce

morris lessmore och de fantastiska flygande böckerna

Författare: William Joyce
Illustratör: Joe Bluhm
Originaltitel: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore.
Översättning: Kerstin Aronsson
Förlag: Kabusa Böcker (2012)
Antal sidor: 52 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Varje dag sitter Morris Lessmore och skriver. Han älskar ord. Han älskar berättelser. Han älskar böcker. Dock så har alla historier sina mörka sidor. En dag låter ett orosmoln sitt skugga falla över Mr. Lessmore. Allt kastas omkull, inklusive hans hus och bokstäverna i orden han själv skrivit. Utan att riktigt veta vad han ska ta sig till möter han av en slump en kvinna som svävar efter ett knippe böcker. Inspirerad av henne låter Mr. Lessmore vinden fatta tag i hans böcker och föra honom dit de vill. Det är en makalös resa som han har gett sig in på och som kommer att fylla honom med nya berättelser.

Ungefär när jag började bokblogga, har jag för mig, så hade Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna sin storhetstid. Det kändes som om var och varannan människa läste den där fina bilderboken, som jag själv blev så sugen på. Så när jag råkade få syn på den inne på en bokoutlet i Skåne var det ju självklart att den skulle få följa med mig hem,

Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna är en kärlekshymn till ordet, berättelsen, läsandet. I denna magiska saga är böcker långt ifrån döda ting, utan personligheter som måste vårdas och tas om hand. I sitt nya liv blir Mr. Lessmore den som tar hand om böcker och ser till att de har det bra. Han blir den som försöker hålla ordning på dem när de inte vill stå på den plats där de hör hemma. Böcker med personlighet och charm, med andra ord.

På sätt och vis ger Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna lite av känslan av en magisk bakom-kulisserna-inblick i ett bibliotek. Vi läsande människor vet ju att det är där magin händer.

Illustrationerna i Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna är fantastiskt fina. Det är lite gammaldags stuk på dem både stilistiskt och i färgval. De inger verkligen känslan av att stiga in i ett mysigt, kanske smått dammigt bibliotek där du kan förlora dig i timtal bland alla böcker.

Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna är en kärlekshyllning till böcker och det skrivna ordet. Som sådan borde varenda läsande människa känna igen sig i berättelsen och avundas Morris Lessmore och hans äventyr.

betyg5

Andra som har bloggat om Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna

Bak bok mat; Bokmania; Bokparet; BokpotatenBoktjuven; Schitzo-Cookie’s bokblogg; Vår bokvärld

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna av William Joyce

  1. Sofies bokblogg skriver:

    Jag tyckte också väldigt mycket om den här boken! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.