Och bergen svarade av Khaled Hosseini

Och bergen svarade av Khaled Hosseini

Författare: Khaled Hosseini
Originaltitel: And the Mountains Echoed
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Förlag: Wahlström & Widstrand (2013)
Antal sidor: 364 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Byn Shadbagh i Afghanistan är liten och fattig. Sabor gör sitt bästa för att försörja sin växande familj, men till sist går det inte längre. Han tvingas till det hjärtslitande valet att sälja sin fyraåriga dotter Pari till ett rikt, barnlöst par. Pari och hennes bror Abdullah kommer för alltid känna saknaden av varandra. Dagen då de återförenas igen är det kanske redan för sent…

Jag gav min mormor Och bergen svarade i present i villfarelsen att hon hade läst Khaled Hosseini tidigare och tyckt om honom. Det hade hon inte. Men när hon läst ut den här boken, kom hon till mig med tindrande ögon och sa: ”Cassie, det här är en underbar bok.”

Och mormor har rätt: Och bergen svarade är en underbar bok. Det är en vindlande familjesaga som tar oss genom Afghanistans historia. Allt börjar när syskonen Pari och Abdullah skiljs åt. Varje kapitel byter perspektiv, till en annan karaktär, som ger ett pussel till syskonens öde, men också vad som sker under landets omtumlande nutidshistoria. Det är en långt ifrån rosenskimrande bild av landet som presentera, men det är en försiktigt optimistisk en och det gör därför ont att erinra sig den senaste tidens händelser i Afghanistan.

I Och bergen svarade målar Hosseini skickligt upp olika berättarröster som alla låter unika. Det känns som verkliga personer som berättar sin historia för mig. Språket är vackert, pregnant, och manar verkligen liv i både människor och landskap. Varje kapitel bidrar med en ny pusselbit till att förstå vad som har hänt och skildra syskonens fortsatte liv framöver.

Och bergen svarade är en bok som tog mig med storm. Man skulle kunna säga att jag är förälskad.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.