Biblioteca universal de misterio y terror 3

Biblioteca universal de misterio y terror 3

Redaktör: José Antonio Valverde
Medverkande författare: José León Cano, Pedro Montero, Fernando Martín Iniesta, Alain Noël, Alfonso Alvarez Villar, V. Rodriquez Ayala, Edgar Allan Poe, Jesús Larraz
Serie: Biblioteca universal de misterio y terror, #2
Förlag: Ediciones Uve (1982)
Antal sidor: 122 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jag vet att jag tidigare har skrivit att den här serien av böcker mestadels är b-skräck, men det har förekommit några enstaka guldkorn här och där. Men i Biblioteca universal de misterio y terror 3 känns det som om botten verkligen är nådd. Det finns en del klassiska skräcknoveller, men också mycket skrivet av latinamerikanska och spanska författare som man tydligt kan härleda från amerikanska klassiker inom området. Men inte lika bra.

Ta La cabeza de mama (Mammas huvud) av José Leon Canó, till exempel, som inleder Biblioteca universal de misterio y terror 3. Stilmässigt och berättarmässigt påminner denna berättelse om Edgar Allan Poes Det skvallrande hjärtat och det refereras friskt till den i novellen. En man mördar sin mamma, för att hon är gammal och för att bli fri. Men även om det finns likheter, så blir det här mest dåligt.

Ännu värre är El Guionista (Manusförfattaren) av Pedro Montero. Han använder samma knep som i Noriko: dels har vi en manusförfattare som pitchar ett manus, dels har vi själva filmmanuset som utspelar sig inför våra blickar med paralleller till det som sker i verkligheten. Dessvärre blir det hela mest rörigt, tråkigt och melodramatiskt.

I La serpiente (Ormen) av Fernando Martín Iniesta är en man på väg till sin vän, som pitchat en nydanande burlesqueshow. Han fastnar i en bilkö på grund av en förrymd boaorm och får höra att den tänkta stjärnan i showen har dött under mystiska omständigheter. Vad tar jag med mig från denna? Att det inte är någon bra idé att involvera ormar i shower.

Titelpersonen i Constance av Alain Noël anklagas ha orsakat sin kärleksrivals död och blir dödad till följd av det. En novell med rasistiska förtecken, som jag inte ens orkade engagera mig i för att försöka förstå hur allt hängde ihop.

Hela den här serien har varit förtjust i skräck med lovecraftianska inslag och Biblioteca universal de misterio y terror 3 är inget undantag. Här är det mest tydliga exemplet El misterio de Mary Celeste Alfonso Alvarez Villar. Skeppet Mary Celeste är på väg med sin last och passagerare, när de stöter på ett mystiskt naturfenomen. Förutom kaptenen kommer alla att försvinna spårlöst. Inte helt bedrövlig, men det är ett välbekant motiv.

Conjuro macabro (Makaber trollformel) av V. Rodriguez de Ayala är en av de noveller jag tycker bäst om i samlingen. Två nära vänner träffas som vanligt för att dricka tillsammans, när den ena drar vapen mot den andre. En spännande liten sak med en makaber tvist på slutet.

Bäst är nog ändå Edgar Allan Poes  El suceso de Sr. Valdemar (Fakta i fallet Valdemar, är den svenska titeln). Valdemar är döende och man bestämmer sig för att försöka behandla honom med elektromagnetisk hypnotism. Jag tycker om det pseudovetenskapliga i den här och dess oanade konsekvenser.

Luna de hiel (Gallmåne?) av Jesús Larraz avslutar Biblioteca universal de misterio y terror 3. Liksom titeln är det en oerhört märklig novell om en man som är oerhört förälskad i sin yngre hustru och en tragisk olycka. Vid det här laget var jag alldeles för less på den här boken för att ens försöka hänga med mer än nödvändigt, så jag tyckte mest att detta var rörigt.

Betyg 1 Gillade den inte!

Andra delar i serien

Biblioteca universal de misterio y terror 1 (recension)

Biblioteca universal de misterio y terror 2 (recension)

Biblioteca universal de misterio y terror 3

Biblioteca universal de misterio y terror 4

Biblioteca universal de misterio y terror 5

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.