The Knife of Never Letting Go av Patrick Ness

The Knife of Never Letting Go av Patrick Ness

Författare: Patrick Ness
Serie: Chaos Walking, #1
Förlag: Candlewick Press (2014)
Antal sidor: 512 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Todd Hewitt är den enda pojken i en stad av män. Ända sedan stadens befolkning infekterades av brusbakterien, kan de höra varandras tankar. Varenda sak som de tänker på. Det är bara en månad kvar tills Todd blir man, men han är medveten om de andra döljer något för honom. Något fruktansvärt. Något så fruktansvärt att det tvingar Todd att fly tillsammans med sin lojala hund, vars tankar han också kan höra. På vägen stöter de på en kusligt tyst varelse, en flicka. Vem är hon? Varför har hon inte dödats av bakterien som alla andra av kvinnokön i den Nya Världen?

The Knife of Never Letting Go var Patrick Ness stora genombrott och inledningen på den trilogi som är känd under namnet Chaos Walking. Skriven delvis på dialekt, suger boken direkt tag i läsaren och bjuder in till den skrämmande värld som Todd bebor. En värld som han tror sig känna, men där det visar sig finnas lögner och hemligheter bortom det han har kunnat föreställa sig. Världsbygget är komplext och nystas upp längs med Todds resa.

Överlag är The Knife of Never Letting Go komplex, rik på djup och mörk. Boken berör saker som manlighet, kolonisering, dehumanisering av den andre och gruppmentalitet. Den lyfter också det viktiga med att känna hopp. Hopp om att det finns något bättre som väntar. Hopp om att saker och ting kan förändras.

Som tidigare nämnt, så suger The Knife of Never Letting Go verkligen tag i läsaren. Det är svårt att inte fundera på hur det ska gå för Todd och Viola. Ness målar livfullt upp dessa två huvudpersoner tills det känns som om de andas och skulle kunna kliv ur boken till läsaren. Tillsammans med hunden Manchee, bildar de en oemotståndlig trio.

The Knife of Never Letting Go är en vältecknad, spännande science fiction dystopi som inbjuder till sträckläsning. Men får den verkligen lov att sluta som den gjorde?

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

The Knife of Never Letting Go

The Ask and the Answer

Monsters of Men

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.