En guidad tur i asatron

fornnordisk mytologiFornnordisk mytologi enligt Eddans lärdomsdikter

Betyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: Lars Magnar Enoksen
Förlag: Historiska Media (2004)
Antal sidor: 153 sidor

Läs mer om den hos Bokus (den har tyvärr utgått ur försäljning, så Bokbörsen och antikvariat är din bästa chans att få tag på den).

Denna bok inleds med en historiebeskrivning över hur man har burit sig åt för att bevara Eddan genom tiderna. Genom dikten Vaftrudnersmal målas en grundläggande bild av den fornnordiska världsbilden och dess gudabild.

Jag har haft den här boken sedan jag var fjorton eller femton utan att läsa den. Jag gjorde ett försök när jag först hade köpt den, men tyckte att den var torr och tråkig. Nyligen återuppväcktes dock intresset för fornnordisk mytologi och jag letade fram den här. Det var tur att jag gjorde det, då den inte är det minsta torr och tråkig. Enoksen älskar sitt ämne och entusiasmen smittar av sig. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig.

Den är väldigt pedagogiskt uppbyggd. Först får man läsa Vaftrudnersmal i sin helhet och i nästa kapitel får man en förklarande kommentar till varje vers. Det fungerade väldigt väl för mig att lära mig om de olika gudarna och hur den fornnordiska tron var byggd på motsatser. Boken är väldigt lättillgänglig och intresseväckande.

Summan av kardemumman är att det här är en författare som jag vill läsa mer av. Som tur är har jag faktiskt ytterligare en bok av honom: Runor. Plus att han har skrivit fler böcker om nordisk mytologi.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på En guidad tur i asatron

  1. Pingback: Lästa i maj 2012 | C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Topp Tio Tisdag: De bästa böckerna 2012 | C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Runor: Historia, tydning, tolkning » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.