The Song of Achilles: Livlig skildring av det antika Grekland

The Song of AchillesThe Song of Achilles

Betyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: Madeline Miller
Förlag: Bloomsbury (2012)
Antal sidor: 352 sidor

Finns till exempel hos Adlibris eller Bokus.

Patroklos1 är till besvikelse för sin fader och fadern tycks nästan lättad över att kunna förvisa prinsen till kung Peleus hov. Där möter Patroklos Akilles, som är allting en son skall vara, och mot alla odds blir detta omaka par vänner. Tillsammans växer de upp och utbildas inom medicin och krigskonst. Med tiden utvecklas deras band till något djupare än vänskap, till Akilles mor Thetis stora missnöje. Men så kommer det trojanska kriget och det går inte längre att förneka Akilles öde…

Det var i samband med Orange Prize for Fiction som jag först hörde talas om The Song of Achilles. Trots att jag ännu inte hade läst The Night Circus var det den boken jag hade hoppats skulle vinna priset. När den här vann, blev jag förvånad då jag aldrig hade hört talas om den. Men premissen gjorde mig genast intresserad: en modern författare som erkänner det som de flesta antika greker trodde fullt och fast på, nämligen att Akilles och Patroklos var älskare. Jag började spana i bokhandlarna.

När jag väl fick den i hand är jag överraskad över att jag lyckades behärska mig från att läsa den med en gång. Väl igång tog det mig två dagar att sluka den och nu står jag inför det svåra jobbet att förklara vad det var som gör att jag älskar denna bok och anser att det mycket möjligt är den bästa bok jag läst i år.

I stort sett beror det på Patroklos. Han är lite klumpig, både fysiskt och socialt, och är den berättande rösten. Det dröjer inte länge innan jag börjar känna tillgivenhet för honom och efter halva boken är jag förälskad i honom. Troligen är det meningen att jag ska förälska mig i Akilles, men Patroklos är full av medlidande till andra levande varelser och älskar de han älskar på ett så fullständigt hängivet sätt att jag inte kan låta bli att falla.

En annan tjusning är Millers enastående förmåga att ta en karaktär riktigt jag avskydde i originalkällorna – en tjurande mördarmaskin som våldför sig på både män och kvinnor – och göra honom sympatisk. Akilles är ärlig och lite naiv, vilket gör honom charmig. På sätt och vis upplever jag honom som ganska barnslig. Inte på ett negativt sätt, åtminstone inte på det stora hela, utan på grund av sättet som han ser på världen som om allting positivt som händer honom är en självklarhet.

Millers språk är väldigt målande och rikt på metaforer. Ibland kan det bli i mesta laget eller komma på underliga ställen. Patroklos tänker på något allvarligt och i nästa mening tänker han på Akilles hår. För det mesta tycker jag om hur hon beskriver miljöer och personer, men ibland kan det bli lite mycket av det goda.

En nyskapande tolkning av originalet då jag, trots att jag i stort sett kan de här myterna utantill, känns det som om jag läser något nytt. På det stora hela är det här en varm, medryckande skildring över att förälska sig och hur det mognar till något vuxnare med en levande historisk bakgrund och spännande äventyr.

 

1I och med att recensionen är på svenska har jag valt att använda de svenska versionerna av namnen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Song of Achilles: Livlig skildring av det antika Grekland

 1. Pingback: Lästa i augusti 2012 |C.R.M. Nilsson

 2. M skriver:

  Låter som en intressant bok, älskar böcker om den tiden 🙂

  Jag tänkte, kan inte du skriva hur man ska skriva en hemtenta? Ska skriva en nu och det går inte bra 🙁

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är en av de bästa böcker jag har läst i år 🙂

   Det var tråkigt att höra. Jag skrev ihop en liten text om hur jag brukar göra och den kommer att dyka upp imorgon eftermiddag. Förhoppningsvis kan den vara till hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.