Tematrio: Vem ska vinna Nobelpriset 2012?

Tematrio

På måndagar är det alltid tematrio hos Lyrans noblesser och den här veckan fick jag faktiskt ganska snabbt uppslag på frågan. Detta var vad Lyran frågade denna vecka: Vem får Nobelpriset 2012?

Kafka på stranden av Haruki Murakami
Kanske något fantasilöst, men jag tycker faktiskt att Murakami förtjänar att vinna nobelpriset för denna. Boken handlar om Kafka, som rymmer hemifrån för att låta bli att drabbas av Oedipusförbannelsen. Han finner en fristad i ett privatägt bibliotek. Parallellt får vi följa Satoru Nakata, vars speciella talang är att han alltid hittar försvunna katter. En udda, förtrollande bok som satte Murakami på kartan för mig.

Vintergatan går genom magen av Jeanette Winterson
Det finns få författare som skriver som Jeanette Winterson; hon har en surrealistisk, sjungande stil som leker över sidorna. I denna bok har ett gift par inlett en varsin affär med samma kvinna. Liksom hennes övriga böcker är inte tiden linjär utan vi får följa med till fysikens födelse och tillbaka till det gifta paret. En vacker och surrealistisk bok som jag gärna läser om ett par gånger till.

Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro
Ett what if-scenario där den medicinska utvecklingen tog en helt annan riktning en vad den gjorde i vårt samhälle. Man satsade hårt på kloning och använder dessa som reservdelar till vanliga människor. Från synvinkeln av en av dessa kloner, Kathy, om det fåfänga hoppet att få undkomma att sluta som en donator. Mycket otäckt, tänkvärt och hjärtskärande. Filmatiserade 2010 med Keira Knightley, Carey Mulligan och Andrew Garfield i huvudrollerna.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Tematrio: Vem ska vinna Nobelpriset 2012?

 1. bloggbohemen skriver:

  Tre författare jag läst och tyckt om. Vore ju kul att för en gångs skull ha läst nobelpristagare innan den får priset! 🙂

 2. Lena skriver:

  Muramaki har jag hört så mycket gott om…en författare som jag borde läsa. Dina andra två tips vet jag inte så mycket om.

 3. Anna skriver:

  Fina tips! Jag gillar alla tre mycket och särskilt Winterson som jag nyssens läste.

 4. Pingback: Bokförbudet är numera upphävt (it was a hopeless cause) |C.R.M. Nilsson

 5. Josefin skriver:

  Har inte läst någon av dem, men blir nyfiken på Never let me go!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.