Tematrio: Titelgeografi

Ny tematrio hos Lyran. Denna vecka skulle vi berätta om tre böcker med en geografisk bestämning i titeln! Utomjordiskt går också bra.

Jag tänkte till en början köra på titlar som refererade till Kina eftersom jag äger ett antal böcker med Kina i titeln (sisådär en tio stycken), men så kom jag att tänka på en bok som refererar till litteraturens kanske mest välkända gata och då förstörde jag mitt eget tema.

1. Wild Swans: Three Daughters of China av Jung Chang är en familjehistoria som täcker 100 år av Kinas historia. Den inleds med berättelsen om Changs mormor, som fick sina fötter bundna för att bli mer attraktiv och som blev en krigsherres konkubin för att höja familjens status. I andra delen följer vi Changs mor som tidigt började arbeta för Maos kommunistparti och den röda armén. Avslutningsvis skildras Changs egen historia som rödgardist. Spännande, gripande och informativt. Ett måste för den som är intresserad av Kina.

2. Pearl of China av Anchee Min handlar till viss del om författarinnan Pearl S. Buck, som växte upp i Kina. Berättelsen förmedlas från en fiktiv bästa väns synvinkel, även om denna vän bygger på ett flertal faktiska personer, och skildrar både Bucks liv tillsammans med Kinas historia. I huvudsak är det egentligen inte en bok om Buck, utan ett porträtt av Kina. Som ett porträtt av Kina är den lysande, väldigt välskriven och engagerande, men som en biografi över Buck är den lite misslyckad.

3. Shadows over Baker Street är en anatologi av berättelser där Sherlock Holmes möter H. P. Lovecraft. Ruggigt och spännande. Min första kontakt med Neil Gaiman var via denna bok, då han har skrivit novellen A Study in Emerald till anatologin. Det är definitivt den bästa novellen i hela samlingen med sin oanade tvist på slutet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tematrio: Titelgeografi

  1. Lena skriver:

    Även hos dig fanns bara böcker som jag inte kände till. Får kolla dessa lite närmare!

  2. mimmimarie skriver:

    Jag har inte läst någon av dina böcker tyvärr.

  3. Celie skriver:

    Idel nya böcker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.