M is for Magic av Neil Gaiman

M is for Magic av Neil Gaiman

Författare: Neil Gaiman
Förlag: Bloomsbury (2008)
Antal sidor: 249 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

M is for Magic är en novellsamling av Neil Gaiman, som består av elva noveller. Neil Gaiman har valt ut de av sina noveller som han tror skulle kunna tilltala en yngre publik. Skopet rör sig från det skräckinjagande till det drömska, det fantastiska till det humoristiska.

En del av novellerna i M is for Magic har jag personligen läst tidigare. Det rör sig om October in the Chair, där årets månader samlas för att berätta historier; How to Talk to Girls at Parties, där två killar förirrar sig till en fest med odödliga väsen; Sunbird, om en klubb rika människor som äter märkliga och fantastiska varelser i jakt på nästa kulinariska upplevelse; samt Instructions, en dikt med instruktioner om hur du ska bete dig i sagovärlden. Dessa återfinns även i Fragile Things. Även The Witch’s Headstone är välbekant, då den senare blev ett kapitel i The Graveyard Book.

Men det finns också nya berättelser och upplevelser i M is for Magic. Såsom The Case of the Four and Twenty Blackbirds, en hårdkokt detektiv noir berättelse med sagoinfluenser. I Troll Bridge möter huvudpersonen ett troll under bron, men lyckas undkomma då han ännu inte har levt sitt liv. How to Sell Ponti Bridge är en berättelse om bedrägeri och hur man lurar människor, med ett element av det fantastiska. Chivalry är en underhållande berättelse om hur en äldre dam hittar den heliga Graal i en secondhandbutik och därefter får påhälsning av riddare Galahad. I The Price skyddar en katt en familj mot ondskans makter. Dessa är alla trevliga nya bekantskaper.

Den enda novell jag inte riktigt fastnar för i M is for Magic är den korta Don’t Ask Jack, där en ondskefull gubben-i-lådan hemsöker en grupp barn till vuxen ålder. Annars är denna novellsamling ytterligare ett prov på Neil Gaimans enastående fantasi och berättarglädje, där han blandar det allvarliga med det humoristiska.

M is for Magic är på det hela en charmig novellsamling, som jag är glad att jag har läst.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.