Biblioteca universal de misterio y terror 4

Biblioteca universal de misterio y terror

Redaktör: José Antonio Valverde
Medverkande författare: Pedro Montero, Jean Luc Cartier, Arthur W. Carmichael, F. Martín Iniesta, Victor Rojo, H. D. Everett, José León Cano
Serie: Biblioteca universal de misterio y terror, #4
Förlag: Ediciones Uve (1981)
Antal sidor: 123 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jag kan inte direkt påstå att jag känner mig särskilt hågad när jag plockar fram Biblioteca universal de misterio y terror 4 för att läsa. Anledningen till att jag kämpar på är att språket oftast är så lätt att hänga med i, men hjälper mig att utveckla mitt spanska ordförråd. Men till min förvåning fastnar jag för de flesta noveller i denna samling.

Biblioteca universal de misterio y terror 4 inleds med Robinson II av Pedro Montero. En man kommer hem från sin semester och blir inlåst i sitt badrum. Hustrun förväntas hem om femton dagar. Inga grannar är hemma. Hade det här varit i händerna av en annan författare, tror jag att idén kunde bli riktigt spännande. Som det är nu tycker jag mest att det är tråkigt. Montero är alldeles för långrandig och jag börjar fundera på vad han har för hållhake på redaktören. Tvisten på slutet var dock rätt trevlig.

Den följs upp av Jean Luc Cartiers Los ojos de R’yeh (R’yehs ögon). Som namnet antyder är detta en hyllning till H. P. Lovecraft. Jean Michel råkar snubbla över ett exemplar av den ökända Necronomicon och blir besatt medan han läser den. Obehaget byggs sakta upp medan jag läser den här, även om slutet blir lite väl bombastiskt och övertydligt för min smak.

I Noche de estreno (Premiärnatten) av Arthur W. Carmichael har en skräckfilm premiär, med goda recensioner. Skådespelarna solar sig i glansen, men samtidigt hänger det över dem att en av stjärnorna dog under inspelningen i en hemsk olycka. Samtidigt vaknar något i studion, något som vill ha hämnd. Det här är en spännande novell som växlar mellan den glamorösa premiären och ett hämningsfullt spöke. Den är snyggt uppbyggd med en början ur filmen som sedan speglar slutet av den verkliga berättelsen. Riktigt spännande.

La computadora (Datorn) av F. Martín Iniesta är en udda fågel. En polisman försöker mata in uppgifter i en dator, men datorn anklagar honom för mord på hans flickvän. Som sagt, den här var riktigt udda. Inte dålig, men speciell. Och slutet var oväntat groteskt och inte riktigt vad jag hade väntat mig.

Även Insólito asesinato (Ovanligt mord) av Victor Rojo är udda, men med mer tragiska övertoner. Det finns paralleller till Edgar Allan Poes Den svarta katten, med skillnaden att huvudpersonen här blir avskydd och skydd av alla djur. Men han skaffar sig ändå en kanariefågel, som lär sig tycka om honom. Men fågeln genomgår en grotesk förvandling. Det hela verkar tämligen lovecraftiansk till att börja med, men sedan kommer vändningen på slutet som slår undan benen på läsaren och sätter novellen i ett helt annat ljus.

I H. D. Everetts La máscara de muerte (Dödsmasken) ligger en mans hustru döende, men hon hinner utkräva ett löfte av honom: att aldrig gifta om sig och att svepa en näsduk över hennes ansikte. Jag tycker om stämningen som byggs upp här. Det är en lite ovanlig hemsökelse, men spännande.

Jag har lite huvudbry vad jag ska översätta titeln på José León Canos El profanador till. Hade den hetat El profanador de tumbas skulle jag ha översatt det till Gravplundrarna, men ensamt är ordet mer i betydelsen av engelskans ”defiler”. I alla fall så handlar det om en gravplundrare som får sig sitt livs överraskning när han försöker plundra en grav. Den här tyngs ned lite av detaljerade och poetiska miljöbeskrivningar som syftar till att sätta stämningen. Jag upplevde den också som lätt förvirrande.

Men annars överträffade Biblioteca universal de misterio y terror 4 mina förväntningar med råge. Vilket inte var så svårt, med tanke på hur låga de var. Nu hoppas jag att den femte är lika bra.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Biblioteca universal de misterio y terror 1 (recension)

Biblioteca universal de misterio y terror 2 (recension)

Biblioteca universal de misterio y terror 3 (recension)

Biblioteca universal de misterio y terror 4

Biblioteca universal de misterio y terror 5

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.