Knives Out

Knives Out

Regissör: Rian Johnson
Manus: Rian Johnson
Skådespelare: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas
Produktionsår: 2019
Längd: 130 minuter

Den framgångsrike och berömde deckarförfattaren Harlan Thrombey hittas död i ett låst rum, efter att ha firat sin födelsedag. Först avfärdas det hela som självmord, men snart riktas misstankarna mot någon i familjen eller hans sköterska Marta Cabrera. Någon har anonymt lejt den berömde privatdetektiven Benoit Blanc för att nysta i saken. Han i sin tur tar Martas hjälp i anspråk för att hitta vem som skulle ha haft anledning att ta livet av den gamle mannen. Men det är inte direkt brist på motiv…

I september hade jag mest otur med mina filmval. Det var inget som jag direkt gillade. Men på vinst och förlust satte jag på Knives Out i slutet av månaden and it blew my mind. Det hela påminner lite om en klassisk pusseldeckare a la Agatha Christie, men med en stor portion humor och drift med genren. Ta till exempel Marta, som inte kan ljuga utan att börja kasta upp.

Knives Out introducerar oss till den fascinerande, men vedervärdiga, familjen Thrombey. Harlans böcker har inbringat stora summor pengar, vilket innebär att de alltid har haft det gott ställt. Därför kan de ha råd med att vara ”generösa” och ”välvilliga” mot Marta, som sägs betraktas som en del av familjen. Men deras inneboende klassförakt och rasism smyger upp till ytan gång på gång. När deras pengar hotas, då blir de som djur och den första de vänder sig emot är den svagaste…

Den intelligenta uppbyggnaden av intrigen i Knives Out, som är ack så spännande, och persongalleriet är bidragande orsaker till att älska denna film. Skådespelarensemblen gör ju sitt. Vi pratar om stora namn som Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Christopher Plummer, Chris Evans med flera… Och de gör alla ett fantastiskt jobb. Även Ana de Armas, som är ett nytt namn för mig, är mycket intagande i sin roll som Marta. Chris Evans är riktigt bra i sin roll som den hänsynslöse och manipulativa Ransom Drysdale.

Om du letar efter intelligent underhållning för en kväll och tycker om Agatha Christie, då tycker jag verkligen att du ska se Knives Out.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Knives Out

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.