Nimona

Nimona

Regissör: Nick Bruno och Troy Quane
Manusförfattare: Robert L. Baird, Lloyd Taylor och Pamela Ribon
Skådespelare: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed
Produktionsår: 2023
Längd: 99 minuter

Ballister Boldheart är den ende ur allmogen som har tillåtits att träna som riddare. Men när han ska dubbas av drottning, blir hon mördad och Ballister är den som tycks ha utförd dådet. Jagad av alla, är den enda som kan hjälpa honom Nimona. Hon ser ut som en okynnig tonåring, men är i själva verket en hamnskiftande varelse likt de Ballister har blivit lärd att förgöra. Men när hela kungariket är ute efter honom, är hon den bästa (och enda) personen som vill stå vid hans sida. Gränsen mellan hjälte, skurk och monster börjar suddas ut när de båda ställer till med kaos för att rentvå Ballisters namn.

Nimona är baserad på ett seriealbum vid samma namn, som är skrivet och tecknat av N. D. Stevenson. Berättelsen utspelar sig i en fantasyvärld som är inspirerad av medeltiden, men med vissa futuristiska element. Filmen har bland annat fått beröm för sin animation, vilket den här tittaren inte tyckte var mycket att hurra för. Miljöerna är strålande gjorda, men när de olika karaktärerna rör sig är det stelt och långt ifrån naturligt.

Men det Nimona är en film med oerhört mycket hjärta. Inte nog med att den introducerar att huvudpersonen är queer utan att göra någon stor sak av den, den diskuterar också vad det innebär att bli gjord in till en skurk. Som i så många fantasyvärldar är uppdelning mellan gott och ont grovt förenklad, men med en skillnad: här ifrågasätts det. Vad är det som gör någon god? Vad är det som gör någon ond? Kan man verkligen blint lita på det makten säger åt en? Samtidigt som vänskapen växer fram mellan de omaka karaktärerna är fin, så finns det en oerhörd humor och charm i denna fantasyfilm.

Nimona bjuder på ett fantasifullt och stormigt äventyr, som har många likheter med karaktären som gett filmen dess namn.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.