Noveller av Tove Jansson

Omslagsbild Noveller av Tove Jansson

Författare: Tove Jansson
Förlag: Modernista (2017)
Antal sidor: 357 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Boken Noveller innehåller tre av Tove Janssons novellsamlingar: Lyssnerskan; Dockskåpet och andra berättelser samt Brev från Klara och andra berättelser. För mig blev detta min första kontakt med Jansson i bokform. Jag älskade den tecknade tv-serien baserad på Mummintrollen som barn och kan händelsevis ha fått böckerna lästa för mig, men detta minns jag inte.

Janssons Noveller griper tag i mig. Tonen är ofta melankolisk och hanterar på olika sätt det stora ämnet om att Vara Människa. Hon har en säregen blick för att fånga de små känslor som alla människor bär inom och de ögonblick som förändrar allt. Berättelserna är dramatiska i den mån att karaktärernas inre känsloliv är starkt skildrade, men de är även långsamma och eftertänksamma. Ofta känns det som om vi bara gör nedslag i karaktärernas komplexa inre liv, och novellerna saknar både tydlig början och tydligt slut, vilket kan frustrera mig.

Noveller inleds med novellen Lyssnerskan, som direkt fängslar mig. Moster Gerda är en kvinna som lyssnar på alla och som får veta alla deras hemligheter, men som ingen direkt lyssnar på. Det är fascinerande att se hur hon har bevarat allas hemligheter. En ögonblicksbild fångas av en kvinna som många pratar med, men som egentligen är mycket ensam.

Det dröjer ett tag innan det kommer en novell som lever upp till denna, vilket gör att jag fastnar i Noveller. Novellerna är ofta mycket korta, vilket gör att det inte alla gånger är att de griper tag i. Nästa novell jag fastnar för är Sprängning, där en pojke får följa med sin far för första gången på hans farliga jobb med att spränga bort saker. Ett fascinerande porträtt av en sårig fader-son-relation, fångad i skuggan av det hotfulla och farliga med faderns jobb.

En favorit är dock Dockskåpet, i vilken tapetseraren Alexander går i pension. Han drabbas snart av leda och börjar passionerat bygga ett ”dockskåp”, vilket tär på relationen till partnern Erik. Skildringen av besattheten och spänningen mellan de båda männen är välskildrad, vilket gör novellen spännande. Därtill är det den första som är uttalat queer, något som är positivt överraskande med Janssons författarskap att många noveller är queera.

Noveller bjöd på en positiv överraskning, med sin ofta melankoliska ton och queera tematik.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.