SVJ – Stora vänliga jätten

SVJ

Originaltitel: The BFG
Regissör: Steven Spielberg
Manusförfattare: Melissa Mathison
Skådespelare: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton
Produktionsår: 2016
Längd: 117 minuter

Sophie är föräldralös. Hon bor på ett barnhem mitt i London, plågad av sömnsvårigheter och en livlig fantasi. En natt ser hon något oväntat. En jätte. Jätten kidnappar henne för att hindra henne från att berätta om vad hon har sett. Alla vet ju hur det sedan går, att jättar äter barn. Men det visar sig vara en snäll jätte som tagit henne från hennes hem. En stor vänlig jätte – SVJ, som Sophie kommer att kalla honom. Men de andra jättarna är inte lika snälla. De äter mer än gärna människor. Och nu har de fått upp ögonen för London. Det är upp till Sophie och SVJ att rädda de intet ont anandes människorna.

SVJ är ett fantasyäventyr för hela familjen, baserad på en barnbok av Roald Dahl. Som man kan vänta sig av källmaterialet, finns det därför en del mörker i berättelsen. Men även hopp och vänskap. Vänskapen som växer fram mellan Sophie, fint porträtterad av Ruby Barnhill, och SVJ, röst av Mark Rylance, är fint utmålad. Det är framförallt en berättelse om vänskap och mod, om att göra det som är rätt även när det är otäckt.

Visst att SVJ ibland hänger sig åt lite barnslig humor, såsom den dryck som jätten tycker om att dricka, men det är ändå en förtrollande film. Specialeffekterna är oerhört snyggt gjorda. Från jättarna till de övriga övernaturliga inslagen. Så de visuella inslagen gör filmen till en njutning för ögat, medan det underliggande budskapet och den vackra vänskapen gör att själen mår bra.

Kanske är berättelsen lite åt det lättviktiga hållet, men SVJ är baserad på en barnbok med ett manus som verkar vara troget boken. En film behöver inte vara djup för att vara bra. Och det här är faktiskt en riktigt bra film. En film att slå sig ned med en kväll och bara låta sig föras bort med, bort till jättarnas land, bort till en värld där det är möjligt att fånga drömmar.

Så om du letar efter ett mysigt, men spännande, fantasyäventyr, då kan SVJ vara den film som du söker.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.