The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin

Regissör: Martin McDonagh
Manusförfattare: Martin McDonagh
Skådespelare: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon
Produktionsår: 2022
Längd: 104 minuter

På den lilla ön Inisherin, vars stränder man kan se striderna på fastlandet ifrån, är Colm och Paddy som ler och långhalm. Men en dag svarar inte Colm när Paddy knackar på dörren. Inte heller gör han honom sällskap på puben, utan sätter sig för sig själv. De har inte grälat. Colm har bara bestämt sig för att deras vänskap inte längre ger något och att det är över. Medan Paddy famlar efter fotfästet i denna oväntade tillvaro, kommer Colms beslut leda till katastrofala följder för dem båda.

The Banshees of Inisherin var en film som gjorde väsen av sig när the award season började i år. Den kammade hem en Golden Globe för bästa film – musikal eller komedi, bland annat. Filmen nominerades till hela nio Oscars, men fick inte en enda statyett. Efter att ha sett den, måste jag säga att det känns märkligt.

För att vara en komedi, måste det sägas att The Banshees of Inisherin inte är film som lockar till skratt. Det här är en mörk, väldigt irländsk, typ av humor som har tillbakahållen underton. Det ligger i det absurda, som att ha en åsna du vill ta med dig in i huset eller gå så långt att du skär av dig fingrarna för att få någon att sluta umgås med dig. Det är en absurditet i filmen som gör att den ändå kan klassas som en komedi, utan att anamma det flåshurtiga och plågsamt lättsamma som kännetecknar många komedier idag. Här är man inte rädd för att låta det bli svart och allvarligt som motpol till det absurda.

The Banshees of Inisherin lyckas också fånga det isolerade, långsamma ö-livet. Fotot är vackert, men i dämpade färger. Det är en grå värld som karaktärerna befolkar. Karaktärer som skickligt väcks till liv av alla involverade i filmen. Colin Farrell lyckas på ett subtilt sätt förmedla det lite löjliga i Paddys karaktär, samtidigt som vilsenheten och smärtan i att bli övergiven av sin bästa vän blir alltför plågsamt tydlig. Brendan Gleeson är riktigt bra som den lite mer vresiga Colm som bestämmer sig att han har bättre saker för sig att syssla med än att småprata.

The Banshees of Inisherin är en lysande mörk komedi om vad som händer när vänskap tar slut och långsamt övergår i fiendskap.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.