20 frågor om böcker

1. Which book has been on your shelves the longest?

Förmodligen Olivia från Bolivia av Berit Härd och Anna Lena Wik-Thorsell. Det var en av de första böcker jag fick som barn och jag har inte haft hjärta att göra mig av med den.

2. What is your current read, your last read, and the book you’ll read next?

Just nu: Avalons dimmor av Marion Zimmer Bradley, 1Q84 Book Three av Haruki Murakami och 3 enkla regler finns inte – en romanskola av Elisabeth Norin
Senast: 1Q84: Andra boken av Haruki Murakami
Härnäst: Before I Go To Sleep av S.J. Watson

3. What book did everyone like and you hated?

Millenium-trilogin. Förlåt, men jag kan verkligen inte se storheten i den.

4. Which book do you keep telling yourself you’ll read, but you probably won’t?

Stolthet och fördomEmma och Sense and Sensibility av Jane Austen. Jag tycker inte om sättet hon skriver på och kommer alltid bara tio sidor in i boken innan jag blir tvungen att lägga ifrån mig den.

5. Which book are you saving for “retirement?”

Förmodligen ryssarna – Tolstoy och Dostojevskij. Jag har Krig och fred av den första och Idioten samt Bröderna Karamazov av den andre. Tycker de verkar vara tunga och jobbiga.

6. Last page: read it first or wait till the end?

Jag har den fruktansvärda ovanan att jag typ tio sidor in i boken bläddrar bak och läser sista kapitlet. Varje gång blir jag lika förbannad på mig själv, för hur kul är det att veta hur boken slutar?

7. Acknowledgements: waste of ink and paper or interesting aside?

Jag gillar fyndiga tack till personer som har varit viktiga. Däremot kan det var väldigt irriterande när det radas upp namn efter namn och att det tar upp flera sidor.

8. Which book character would you switch places with?

Hermione Granger, tror jag. Tänk att få gå på Hogwarts!

9. Do you have a book that reminds you of something specific in your life (a person, a place, a time)?

Harry Potter kommer alltid för mig vara min barndom och att ignorera allting annat för att kunna läsa ut den senaste boken. Kommer ihåg att min lärare blev fruktansvärt irriterad på mig då fjärde boken hade kommit ut, eftersom vi skulle ha friluftsdag och jag bara satte mig ned överallt för att kunna läsa boken.

Sagan om landet Deverry av Katherine Kerr kommer för evigt att associeras med Sarah Brightmans skiva The Very Best 1990-2000 och regn. Jag var hemma sjuk när jag läste de första fyra böckerna i serien och låtar som A Question of HonourEden och Only an Ocean Away associerar jag fortfarande med den boken.

10. Name a book you acquired in some interesting way.

Vi hade en vikarie i svenska, som även hade gästföreläsningar i bild, när jag gick i högstadiet som jag började prata grekisk mytologi med, på grund av mitt namn. Ett par dagar senare kom hans fru, som jobbade på min skola, fram och sade att han ville att jag skulle ha Grekiska sagor av Eva Hedén. Det är en av de bästa mytologiböcker jag har läst och jag är så väldigt tacksam för den.

11. Have you ever given away a book for a special reason to a special person?

Det är väldigt vanligt att jag ger bort böcker i födelsedagspresent eller julklapp. Ibland händer det att jag ser böcker när det inte är speciella händelser som skulle kunna passa en person, då brukar jag köpa och ge bort den till dem.

12. Which book has been with you to the most places?

Jag hade med mig fem böcker när vi bilade till Tyskland så de kanske har äran – de har varit i Danmark två gånger vardera och Tyskland. Böckerna jag hade med mig var Psykologi av Katri Cronlund; Jane Eyre av Charlotte Brontë; Fursten av Niccoló Machiavelli; The Doctor’s Lost-and-Found Bride av Kate Hardy och  Miracle: Marriage Reunited av Anne Fraser.

13. Any “required reading” you hated in high school that wasn’t so bad ten years later?

I gymnasiet hade jag turen att vi fick ett antal alternativ att välja mellan och jag alltid lyckades välja någon bok som jag kunde ge åtminstone två stjärnor till. Högstadiet var det lite värre med och de böcker jag läste som jag hatade har jag inte för avsikt att återuppta bekantskapen med. Blåögd av Mats Berggren comes to mind.

14. What is the strangest item you’ve ever found in a book?

Ett delvis utfyllt formulär från boken Testa din sexualitet. Jag tror inte killen som undrade över om han var bisexuell ville att jag skulle veta något om hans sexuella erfarenhet 😛

15. Used or brand new?

Både ock? Jag har ingen tydlig preferens. Tror majoriteten av mina böcker är begagnade och i år har jag köpt ovanligt mycket nytt.

16. Stephen King: Literary genius or opiate of the masses?

Varken eller. Jag tycker definitivt inte att han är ett opium för massorna, då jag inte ser honom som en mainstream författare. Tycker fortfarande att folk ger en konstiga blickar om man gillar Stephen King och har lite fördomar om att man måste vara sjuk i huvudet för att gilla honom. Jag skulle heller inte säga att han är ett geni. Han har talang, helt klart, men geni är att ta i.

17. Have you ever seen a movie you liked better than the book?

Jag tyckte bättre om Den gröna milen som film än som bok, vilket kan ha berott på Michael Clarke Duncans briljanta rollprestation som John Coffee. Må han vila i frid.

18. Conversely, which book should NEVER have been introduced to celluloid?

Enkelt: The Death of Bunny Monroe av Nick Cave. Jag har läst en hel del böcker som har fått mig att höja på ögonbrynen, men Caves huvudperson som bara tänker på sex hela tiden (inklusive när han hittar sin fru efter att hon har hängt sig) fick mig att vilja spy och önska att det fanns brain bleach.

19. Have you ever read a book that’s made you hungry, cookbooks being excluded from this question?

Lara Esquivels Like Water for Hot Chocolate gjorde mig hungrig därför att den handlar så mycket om mat.

20. Who is the person whose book advice you’ll always take?

Ingen? Jag tar gärna emot boktips, men det är inte någon som jag läser varenda bok som tipsas om. Det sagt så försöker jag läsa det mesta jag får som tips, även om det kanske sker fem år efter att jag har fått tipset.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på 20 frågor om böcker

  1. Carro skriver:

    Kul lista! Jag snor den nog någon dag och svarar jag också (;

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.