Amelia: Seg som sirap

amelia

Bildkälla: Discshop.

Regissör: Mira Nair
Manus: Ronald Bass och Anna Hamilton Phelan
Skådespelare: Hilary Swank, Richard Gere, Ewan McGregor, Christopher Eccleston
Produktionsår: 2009
Längd: 111 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
DVD | Discshop

Amelia Earhart var en tidig pionjär inom flyget och satte många rekord. Detta gjorde henne till en av världens mest kända kvinnor. Fjädern i hatten skulle bli att flyga jorden runt, men under försöket försvann Amelia den 2 juli 1937 spårlöst över Stilla Havet. Amelia är ett romantiskt drama som visar hennes framgångar samt det stormiga förhållandet mellan henne och maken George Putnam. Deras ambition, beundran och stora kärlek för varandra var till och med så stark att inte ens en passionerad kärleksaffär med Gene Vidal kunde splittra dem.

Först av allt så måste jag saga att Hilary Swank år riktigt porträttlik. Sedan måste jag säga att hon gör en väldigt fin insats och lyckas skildra en beundransvärd kvinna som inte var rädd för att gå emot strömmen och som satte sig på tvären. Amelia Earhart kan inte ha varit lätt att leva med, men jag gillar hennes kompromisslösa sätt.

Även om Hilary Swank känns helt rätt i rollen, så måste jag ställa mig frågande till många av de val som görs genom Amelia. De tar en spännande, historisk och beundransvärd person, känd som pionjär inom flygvärlden, och utesluter nästan allt om flygningen. Det är bara korta sekvenser, medan planerandet får ta desto större utrymme.

Men det som har fått ta mest plats är kärleksrelationerna. Amelia utger sig för att handla om denna speciella kvinna, men reducerar henne istället till dessa nämnda kärleksaffärer. Märkligt och oförklarligt. Visserligen gillar jag Richard Geres och Hilary Swanks kemi, och deras relation är väl det som mest lyfter filmen. Däremot tycker jag att affären med Gene Vidal blev en onödig parentes som borde ha fallit på klippbordet.

Kärleksaffärerna är långt ifrån intressanta. Onödiga, som sagt. Amelia blir nämligen fruktansvärt seg emellanåt och jag kan inte bibehålla koncentrationen. Mobilen åker fram stup i kvarten. Det enda tillfälle som jag verkligen vaknar till liv och sitter som klistrad är när vi kommer till slutet. Där vaknar nämligen Amelia till liv och blir gastkramande spännande, även fast jag vet hur historien slutade.

Så trots att Hilary Swank gör ett bra jobb i Amelia, så är det inte tillräckligt för att rädda denna film som tycks lägga fokus på helt fel saker. Mer flygning, mindre triangeldrama!

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.