Att förhandla med de döda av Margaret Atwood

Författare: Margaret Atwood
Originaltitel: Negotiating with the Dead: A Writer on Writing
Översättare: Ulla Danielsson
Förlag: Prisma (2003)
Antal sidor: 231 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus

Att förhandla med de döda är baserad på en serie föreläsningar som Margaret Atwood höll angående skrivandet och författarens roll. Det är inte en bok om hennes eget skrivande, utan om vad som driver människor till att skriva och hon förankrar det i årtusendens skönlitteratur. Att utforska författarens roll blir centralt och hon granskar de metaforer som skönlitterära författare och poeter har använt sig genom tiderna för att förklara, eller ursäkta, vad det är de sysslar med. Hon granskar i sömmarna de dräkter som författare har valt att ikläda sig genom tiderna och de roller de har valt att spela. Skildringen av dessa levande och döda författare blandas med anekdoter från hennes egna erfarenheter som författare i Kanada och på den internationella arenan. Det lätta anslaget skymmer på intet vis hur allvarligt hon ser på nöjet att skriva, eller hennes gedigna kunskaper om de västerländska myterna och litteraturhistorien.

Den som vänder sig till Att förhandla med de döda och förväntar sig att få en skrivarhandbok kommer således att bli besviken. Men den som vill läsa intressanta tankegångar om vad en författare är, historiskt såväl som nu, kommer att ha hittat rätt. Det märks att Atwood har djuplodade kunskaper om litteratur och en analytisk förmåga som är få förunnad. Hennes tankegångar fängslar mig när hon utreder saker som att skriva för konstens skull eller skriva för att försörja sig. Ämnen som hon utforskar är varför författare skriver; vad som menas med att vara författare och hur det kom sig att hon blev det; dubbelnaturen i författarskapet; hur boken kommer till; läsarens relation till författare och bok; samt vem som blir författare och varför de blir det.

Allt detta spännande är skrivet med Atwoods magiska penna och särskilda språk. Att förhandla med de döda innehåller mycket som är värt att citera, som att skrivandet är en nedstigningen till underjorden och utgår från människans dödsskräck. Hon slösar inte med ord, utan väger dem med guldvåg och det gör hennes formuleringar så mycket mer träffande.

Att förhandla med de döda är en tankeprovocerande bok om författarens roll och relation till läsaren.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.