Before I Fall: Väl värd att läsas

Before I FallBetyg: ☆☆☆☆
Författare: Lauren Oliver
Förlag: Harper (2010)
Antal sidor: 470 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON. Mix förlag har gett ut den på svenska och då finns även den till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Handling

Samantha Kingston har allt: utseendet, populäriteten, den snygga killen. Denna fredagen den 12 februari skulle egentligen bara vara ytterligare en dag i hennes perfekta liv, men det visar sig bli hennes sista. Haken? Hon vaknar upp och återupplever samma dag sju gånger under en förtrollande vecka där hon löser mysteriet kring sin död och upptäcker vad som egentligen är viktigt här i livet.

Kommentarer

Nu har jag läste henne. Den där författaren jag var så nyfiken på förra året. Lauren Oliver. Är jag besviken? Nej, inte det minsta. Faktum är att när jag väl påbörjade boken hade jag svårt att lägga den ifrån mig, utan sträcklästeläste hungrigt och snabbt den.

En stor del av att jag tyckte om boken kan bero på att jag upplevde att de här populära, inte helt sympatiska, karaktärerna var så realistiska. Jag har gått i skola med tjejer som har betett sig så här – som bara har brytt sig om att killen är snygg eller att saker ska hög status – och därför blir Sam och hennes vänner väldigt levande i mina ögon.

Det är faktiskt lite skönt med en ungdomsroman med lite vanligare, kanske lite omogna, karaktärer. Ibland känns det som om alla i young adult är så vuxna och mogna, vilket jag också tycker om, men ibland känns skildringar som det här mer realistiskt. Dessutom gillar jag att de alla har tydliga tecken på att de kommer att bli bättre människor när de blir äldre, inklusive Lindsay.

Den enda negativa aspekten är min reaktion på det romantiska inslaget. Jag läser väldigt sällan böcker för romansens skull, utan det brukar bara vara någon sekundär grej, oftast ett litet irritationsmoment, som jag står ut med för berättelsens skull. I Before I Fall kan vi säga att romansen snarare stjälpte än hjälpte, då den fick mig att må ganska dåligt. Jag önskar att hon hade skippat just den biten, ärligt talat.

Before I Fall tog mig med storm med sina, som jag upplevde det, väldigt realistiska karaktärer och ett spännande och annorlunda koncept som utfördes väl. Det blev aldrig tråkigt att läsa om samma dag sju gånger. En bok som är väl värd att läsas.

Ett urval av andra som har bloggat om Before I Fall

Schitzo-Cookie’s BokbloggUnga BöckerBookis; Boktycke och Bara en sida till

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Before I Fall: Väl värd att läsas

  1. Pingback: Lästa i januari 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Delirium av Lauren Oliver » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.