Böcker om Kina som är väl värda att läsa

Jag håller just nu på och läser Treasures of China av John Chinnery, vilket är en av mina böcker till Boktolvan. Det är oerhört intressant. Det finns så få länder som Kina som fascinerar och förtrollar mig på det här sättet.

Det fick mig att tänka på ett par riktigt bra böcker om Kina som är att rekommendera.

Kejsarinnan Orkidé – Kinas sista kejsarinna av Anchee Min
Som jag minns var den här en lättläst, intressant skildring av Kinas sista kejsarinna (duh, stating the obvious, much?). Anchee Min brukar skriva på ett intresseväckande sätt och hennes böcker är sällan svåra att tycka om.

Pearl of China av Anchee Min
Det här var en bok som jag köpte förra året när jag var i Tyskland och som jag tyckte mycket om. Det är en delvis fiktiv berättelse om författaren Pearl S. Bucks liv och kärlekshistoria till Kina. ”Fiktiv” därför att berättaren i historien är en bästa vän till Buck som har snickrats ihop med bitar av andra verkliga personer.

Vilda svanar av Jung Chang
Denna verklighetsbaserade historia skildrar tre generationer av Changs egna familj: hennes mormors liv (som fick sina fötter bundna precis när det började bli omodernt, som giftes bort som konkubin till en krigsherre och som bodde i Manchuriet under Japans ockupering av området), hennes mammas liv (som medlem i kommunistpartiet) och hennes eget liv (som medlem i det röda gardet). Det är en stark skildring av Kinas historia från början av 1900-talet till 90-talet.

Gröna draken, vita tigern av Annette Motley
Jag vet inte hur historiskt korrekt denna skildring av kejsarinnan Wu Zetians liv och leverne är, men det var en av de första historiska romaner om Kina som jag läste. Jag tror att den till stor del ligger bakom min stora förälskelse i landet. Jag minns den som oerhört välskriven och intresseväckande.

Kina: Kejsare, dynastier och konstskatter av Bamber Gascoigne
En lättläst faktabok om Kinas historia med mycket fina illustrationer. Den är lite gammal – från 1974 – så vad som står i den ska tas med en nypa salt. Det har ju trots allt kommit en hel del nya forskningsrön på nästan 40 år.

Döttrarnas rike av Yang Erche Namu
Detta är en liten udda fascinerande bok om Kina. Namu är, som jag förstår det, en ganska berömd sångerska i Kina. Hon tillhör Mosuofolket, vilket är en minoritetsgrupp i Kina som lever i ett matriarkaliskt samhälle. Det är en intressant bok, men jag läste nyligen att hon har fått höra en hel del kritik från sitt folk för skildringarna i boken så jag kan inte bedöma hur mycket som är sant och hur mycket som handlar om att skapa sensation för att framhäva sin karriär.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.