Bokbloggsjerka: Vad jag läser just nu

Med tanke på förkylningar och sömnbrist så är det väldigt skönt att det är fredag. Veckans jerka hos Annika får inleda denna helg och den var på lite lagom nivå för min tankeförmåga just nu. Veckans fråga löd: Då förra veckans jerka krävde en viss tankeverksamhet kör vi med en extremt lätt fråga denna vecka: Vad läser du just nu?

Jag läser just nu tre böcker, vilket är ganska standard för mig.

Den jag läser mest aktivt och bär med mig i väskan är La Dame aux Camélias av Alexandre Dumas fils. Och nej, den är lyckligtvis inte på franska som jag befarade. Jag är inte helt förtjust i översättaren David Coward. Inte för att översättningen är dålig, utan därför att jag personligen inte tycker om att i förordet få höra att boken är dålig och en sådan där bok som människor skäms för att de gillar. Om Sherlock Holmes kan räknas som fin litteratur där författaren inte ens kan hålla reda på karaktärers skador och namn, då tycker jag att en kärlekshistoria med stundtals lysande dialog kan anses vara bra.

Star Myths av Marianne McDonald är en jätteintressant bok om myterna bakom stjärnbilderna. Den är lite åbäkig att ha med sig någonstans, så den får ligga vid soffan och så läser jag den på helgerna. Det intressanta med den är att den inte bara tar upp de grekiska myterna, utan en hel del andra, även om fokus ligger på just den grekiska mytologin.

Det går lite trögt med 3 enkla regler finns inte – en romanskola av Elisabeth Norin. Jag vill läsa den seriöst – det vill säga behandla den som en skolbok med understrykningar och att ta mig tid att göra övningarna. Tid är lite av en bristvara och mellan att läsa den här boken och att redigera mina romaner så prioriterar jag redigeringen just nu. Jag överväger dock att göra ett avbrott och läsa om redigering för att få tips att ta mig ett steg längre.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

44 svar på Bokbloggsjerka: Vad jag läser just nu

 1. Jack A skriver:

  Det var en intressant bredd på läsandet!

  Gillar för övrigt mycket ” I think I fell down the rabbit hole…”. Den känslan har man haft några gånger…

 2. Monika skriver:

  Jag har inte läst någon av dina tre, men den där Star myths låter intressant. Jag älskar mytologi.

 3. Boklusen skriver:

  Jag har inte läst någon av dem!

 4. Henrik Johansson skriver:

  Vilket korkat förord … på Dumas.

  Jag gillar också att ha någon facklitteratur att bläddra i, som ”Star Myths”.

  Jag har läst för många ”att skriva”-böcker på ett tag, det får vänta!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Eller hur? Kultursnobberi på högsta nivå tänkte jag när jag läste det.

   Jag har inte läst många ”att skriva”-böcker, men jag tänkte att jag borde kanske se om det fanns något tips som jag skulle falla för för att utveckla skrivprocessen 🙂

 5. bloggbohemen skriver:

  Vilket märkligt förord! Har inte läst någon av de böckerna du läser nu.

 6. Sara Pepparkaka skriver:

  La dame aux Camélias- där har jag ju en klassiker jag kunde bekanta mig med.

 7. Star Myths ser riktigt intressant ut – och fint omslag!

 8. Star myths lät väldigt intressant!

 9. Vilket märklig förord….
  Star myths låter intressnat 🙂 Tre enkla regler har jag i bokhyllan och har kikat lite grann i den, men ska läsa den lite mer ordentligt.

 10. Vad konstigt att just den översättaren fick skriva förordet då 🙁 Som utgiare skulle man ju välja någon som antingen gillar Dumas eller som finner boken intressant/spännande/givande på något sätt. Som läsare skulle jag inte bli så sugen på att läsa boken om jag läste ett negativt förord.

  I och för sig läser jag alltid förordet sist..

 11. Lena skriver:

  Har inte läst någon av dessa, men Star myths låter intressant!

 12. Fiberglasodin skriver:

  Om du letar efter redigeringstips så fokuserar senaste numret av Writers Digest på just hur man redigerar sitt manus.

  Och ja, det låter lite trist med en översättare som klankar ner på boken i förordet, sprider ju liksom bara fördomarna vidare och kanske formar läsarens uppfattning av boken redan där.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tack för tipset 🙂 Ska försöka få tag i den.

   Jag hade ju sett filmen Camille med Greta Garbo i huvudrollen som är baserad på den och tyckte om den, så jag gick in med positiva förväntningar och åsikten att han Coward var lite av en idiot. Jag tyckte rätt bra om den.

 13. annelie skriver:

  Star Myths skulle jag också kunna plocka upp, har fastnat i någon loop där jag varje dag fördjupar mig en gnutta mer i främst grekisk, men även persisk och egyptisk mytologi :p

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är en väldigt spännande bok i det att den drar paralleller mellan olika länder och pekar på var det har skett ett kulturellt utbyte, eller ibland när olika kulturer har haft en liknande tro om vad stjärnbilderna föreställde.

 14. Intressant blanding! Är tyvärr ganska dålig på att köpa facklitteratur för eget nöjes skull, skulle gärna ha något i stil med Star Myths att bläddra i.

 15. Lotten skriver:

  Star myths borde jag kolla upp. Har en fascination för grekisk mytologi…

 16. Helena skriver:

  Helt nya titlar för min del!

 17. Kajsa skriver:

  Star myths låter intressant. Låter lite allmänbildande och sånt gillar jag.

 18. Chriss skriver:

  Åhh, jag som älskar myter (av alla dess slag), får definitivt skriva upp Star Myths på min Att-läsa-lista! 🙂

 19. Maria skriver:

  Mormor har Kameliadamen i sin bokhylla och jag har planerat att låna/stjäla den, men det har inte blivit av hittills. Får bli på svenska för min del. Att jag en gång i tiden läste böcker på franska är lite av en gåta idag. Hur lyckades jag med det?!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den är riktigt bra så jag kan rekommendera den 🙂 Jag har aldrig kunnat läsa böcker på franska, på grund av en brist på kunskap inom området. Beställde boken från Adlibris och då stod det att den var på engelska, men när de skickade den bytte de språket till franska! Jag fick snudd på lite panik XD

 20. Chicken skriver:

  Star Myths låter intressant för stargazer som jag. 🙂 Annars är Dumas på min att lyssna på lista, fast jag då vill jag hitta ljudböcker på fraska… det får bli nästa gång jag är i frankrike då.

 21. Intressant att du läser flera böcker samtidigt. Jag kan bara läsa en bok i taget men tänk vad många flera böcker jag skulle få lästa om jag gjorde som du.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.