Boston Strangler

Boston Strangler

Regissör: Matt Ruskin
Manusförfattare: Matt Ruskin
Skådespelare: Keira Knightley, Carrie Coon, Chris Cooper
Produktionsår: 2023
Längd: 112 minuter

1960-tal i Boston. Tre äldre kvinnor har hittats våldtagna och mördade i sitt hem. De har alla blivit strypta. Den enda som ser ett samband mellan offren är journalisten Loretta McLaughlin. Genom gediget arbete lyckas hon pussla samman bitarna och är den första att släppa nyheten om att en seriemördare härjar i Boston. Tillsammans med sin kollega Jean Cole, tvingas hon utmana tidens sexism för att kunna fortsätta rapportera om stadens mest ökända seriemördare.

Boston Strangler är baserad på en sann historia. Under 60-talet härjade denna seriemördare i Boston och mördade 13 kvinnor. Morden kom att attribueras till Albert DeSalvo, men filmen och liksom många andra gör gällande att det kanske rörde sig om flera olika gärningsmän. När det gäller seriemord med sexuella inslag är det ovanligt att en gärningsman väljer både äldre och yngre offer, såsom skedde här. De yngsta offren var i tjugoårsåldern medan det äldsta var över åttio år. Det är ett stort åldersspann.

Som film lyckas Boston Strangler fånga tidsandan, i sitt foto och sin kostymering. Färgskalan rör sig mest i dämpade färger på ett sätt som förmodligen ska få tittaren att tänka på noirfilmer. Vikt har lagts vid detaljer, såsom den sexism som de båda kvinnliga reportrarna möter och det ständiga rökandet. Manuset är trovärdigt, men inte lysande. Överlag är det en kompetent berättad berättelse inom genren true crime, men väcker inte särskilt mycket känslomässig resonans hos tittaren.

Keira Knightley gör dock ett riktigt bra jobb som Loretta McLaughlin i Boston Strangler. Många gånger överser man att hon faktiskt är en riktigt duktig skådespelare, vilket hon ger prov på här. Hon är den som i mångt och mycket bär upp filmen. Hon har fin kemi med Carrie Coon, som spelar hennes kollega Jean Cole. Filmen lyckas göra en värdig tribut till dessa två kvinnors enastående arbete inom journalistiken för att rapportera kring de här brotten.

Boston Strangler är kanske inte fullt lika bra som den skulle kunna vara, men med starka skådespelarinsatser och sin trogenhet till vad som hände gör att det är en film som passar att se en kväll när man vill ha något lite lagom blodigt och spännande.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.