Brokeback Mountain

Omslagsbild Brokeback Mountain

Regissör: Ang Lee
Manus: Larry McMurtry och Diana Ossana
Skådespelare: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway
Produktionsår: 2005
Längd: 134 minuter

Ennis del Mar och Jack Twist träffas för första gången när de båda får i uppdrag att vakta får uppe på Brokeback Mountain. Till en början, när de delar ett isolerat tält, är attraktionen bara flyktig, oundviklig, men under sommaren växer det till något djupare. Båda männen jobbar hårt, gifter sig och skaffar barn då det är vad cowboys förväntas göra. Men genom åren och åtskilliga separationer, är det deras relation som blir det viktigaste i deras liv. De gör vad de kan för att bevara det´n.

Jag var nog runt fjorton första gången jag såg Brokeback Mountain, då den var väldigt omtalad. Vad jag minns ville jag tycka bättre om den än vad jag gjorde, då jag var svältfödd på berättelser om queera karaktärer, men jag tyckte att den var lite seg. Och visst är det en långsam, melankolisk film men den är väldigt fin. Ungefär halva filmen läggs på den där förtrollade sommaren, där deras relation byggs upp. Jake Gyllenhaal och Heath Ledger gör verkligen ett strålande jobb med att skapa en övertygande glöd mellan sina bägge karaktärer.

Men de är inte de enda stjärnorna i filmen. När Brokeback Mountain senare gör nedslag i deras liv när årtiondena passerar, förvånas jag av att jag har förträngt att både Michelle Williams och Anne Hathaway är med och spelar deras respektive. Trots att de hamnar i skymundan, gör de ett fint jobb. Skådespelarmässigt lider inte Brokeback Mountain brist på skickliga prestationer.

Brokeback Mountain bjuder också på skickligt foto. CGI används för att förstärka skönheten i miljöerna, som nästan är som tagna från ett vykort. Tempot är, som sagt, långsamt, vilket ger tittaren en chans att studera karaktärernas ansiktsuttryck. Det är med små medel som djupet i känslorna mellan karaktärerna skildras. Tillsammans med ett soundtrack som förstärker stämning och känslor blir detta verkligen en lyckad filmatisering av en novell.

Brokeback Mountain är en långsam, vemodig och fin film om den första stora förälskelsen och den påverkan det kommer ha på båda männens liv.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.