Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd av Lena Nordenjack

Författare: Lena Nordenjack
Förlag: Mima förlag (2017)
Antal sidor: 247 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jan L. Ohlsson lever lyckligt tillsammans med sina tre föräldrar i en stor lägenhet i Linköping. Jan befinner sig på autismspektrumtillståndet och mår allra bäst när vardagen följer sina vanliga rutiner. Särskilt på galleriet där han arbetar, som ägs av Vincent Grappa. Vincent är bipolär och under en affärsresa till Venedig glömmer han att ta sin medicin, vilket orsakar en del problem. Främst därför att han också glömmer bort att det ska vara vernissage därhemma och att Jan står ensam med allt ansvar. I galleriets förråd finns dessutom tre Andy Warhol-inspirerade screentryck med påvemotiv, som Vincent tror är förfalskningar men som Jan kan lukta sig till att de är den äkta varan. På andra sidan sitter en åldrande, skrupelfri konsthandlare som har fått nys om de tre påvarna. Han hävdar att de egentligen är hans – och sänder ut sin butler och älskare Steve för att hämta hem dem.

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd fick jag låna av min mamma efter att hon hade läst den. Hon stack den i handen med orden: ”det här är en trevlig liten bagatell.” Lena Nordenjack skriver onekligen trevligt, men det tar lång tid att komma in i den här boken. Jag fick riktigt kämpa för att komma någon vart. Det gick trögt och jag längtade inte direkt efter att återvända boken. Jag trodde att det helt enkelt var så att jag inte var på humör för skruvade feelgoodhistorier.

Men så lossar det. Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd har ett karaktärsgalleri fyllt av skruvade, men älskvärda karaktärer som läsarna efter det första motståndet tar till sitt hjärta. Jag tycker om med den självklarhet hon skriver om neuropsykiatriska funktionshinder och psykisk ohälsa, men att både Vincent och Jan får bli egna karaktärer utifrån detta. Jag tycker om Jans föräldrars udda relation (även om sättet som Jan kom till fortfarande får mig att skaka lätt på huvudet) och det färgstarka äventyr som hela boken bjuder på.

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd är trög att komma in i, men bjuder sedan på ett underhållande äventyr som får en att fnissa förtjust.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd av Lena Nordenjack

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.