En hederlig jul med Knycketz

Poster En hederlig jul med Knyckertz

Skådespelare: Axel Adelöw, Paloma Grandin, Claes Malmberg, Julia Dufvenius, Filip Berg, Gizem Erdogan, David Sundin
Produktionsår: 2021
Antal avsnitt: 24
Längd: 318 minuter

Familjen Knyckertz har varit tjuvar i generationer. En gång var de von Knyckertz, som stolt stal julstjärnan Rosen från Sinai. Men sedan blev de av med den, förlorade sitt ”von” i efternamnet och blev vanliga småtjuvar. Men mamma Fia drömmer om att återupprätta familjens glans. Dottern Kriminellen verkar lovande, men sonen Ture är ett desto större bekymmer. Han är nämligen något så underligt som hederlig och oförmögen att ljuga. När Rosen från Sinai ska återbördas till domkyrkan, börjar mamma och pappa Knyckertz genast smida planer för att stjäla den. Men någon annan hinner före och Ture blir misstänkt eftersom han försökt stoppa föräldrarna och därmed befinner sig på brottsplatsen. Enda lösningen är för Ture att lista ut vem det är som har tagit den.

Jag hade egentligen inte tänkt att se årets julkalender. När jag läste om En hederlig jul med Knyckertz tyckte jag inte att det verkade vara något för mig. Men så började min syster skriva om den. Om Paul Isman, Kriminellen, T. A. Gisslander och de underfundiga namnen gjorde mig lite nyfiken.

Och tur var väl det. Hade jag gått miste om En hederlig jul med Knyckertz hade det varit synd. Jag älskar nämligen det här. Humorn, karaktärerna, mysteriet. Jag sitter som klistrad vid varje avsnitt. När det är slut spekulerar jag vem det är som är tjuven. Jag har en stor misstänkt, som visar sig vara oskyldig, men förnekar in i det längsta att den verklige tjuven är den hen är. Så själva storyn är superb.

Relationerna i En hederlig jul med Knyckertz är mycket av det som fängslar mig med serien. Vänskapen mellan Paul och Ture, bristen på förståelse från Tures mamma inför den son hon har fått, relationen mellan Kriminellen och Ture. Vet ni hur arg jag har varit på Fia medan jag tittade därför att hon vägrar acceptera Ture som han är? Självklart skulle jag inte bry mig hälften så mycket om inte alla skådespelare vore fenomenala på det de gör. Det här är verkligen top notch.

Ärlig talat, En hederlig jul med Knyckertz är en av de bästa julkalendrarna vi har haft på år och dagar. Om du missade den, skynda dig att se den på SVTplay!

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.