Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E. Samuelson

Omslagsbild Eers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E. Samuelson

Författare: Lena Ebervall och Per E. Samuelson
Förlag: Pocketförlaget (2009)
Antal sidor: 434 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

År 1938 susar restaurangdirektör Kurt Haijby fram i en amerikansk lyxbil i hög fart, genom grönskande landskap. Han är på väg mot sin senaste investering, slottet Trystorp i Närke. Det är med glädje han ser fram emot att förverkliga sina drömmar, genom de generösa utbetalningarna från hovet. Vad ingen vet är att Kurt har ett förbjudet förhållande med kungen, Gustav V, och det är denna relation som tillåter honom att leva ett liv i lyx. Inte ens Kurt själv förstår vilket ont blod affären väcker i maktens korridorer. Rädslan för att den fruktansvärda hemligheten ska läcka ut är stor. Sin värsta fiende har Kurt Haijby i den mäktiga överståthållaren, vars intrigspel efter ett par decennier slutligen får Haijby på fall: på 1950-talet åtalas Haijby för utpressning och hans öde är därmed beseglat.

Jag minns inte riktigt när eller hur jag fick tips om Ers majestäts olycklige Kurt. Det var några år sedan, i alla fall, och kanske under en tematrio eller något liknande. Det är i alla fall en dokumentärroman som skildrar Haijbyaffären, en rättsskandal som vi inte talar särskilt mycket om i våra dagar. För att skydda kungen från skandal så tog man till alla möjliga avskyvärda medel för att försöka hålla Haijby ur vägen.

Lena Ebervall och Per E. Samuelson balanserar väl det dokumentära med det dramatiserade i Ers majestäts olycklige Kurt. De faller kanske emellanåt i fällan att försöka skönmåla Kurt Haijby lite, för att gör honom mer sympatisk. Han var en solochvårare och inte en särskilt skicklig sådan, men han förtjänade verkligen inte det öde han fick. De försöker till exempel släta över anklagelser om pedofili som ständigt tycks återkomma i hans liv.

Ers majestäts olycklige Kurt ger en spännande insikt i spelet som pågår i maktens korridorer. Ränker och intriger. Långtgående planer för att vinna och behålla makt, kosta vad det kosta vill. Det här är ett fall där verkligheten tycks överträffa dikten.

Ers majestäts olycklige Kurt är en spännande dokumentärroman om en av 1900-talets största rättsskandaler, som vi verkligen borde tala mer om än vad vi gör.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E. Samuelson

  1. Pingback: Märta och Hjalmar Söderberg: En äktenskapskatastrof av Johan Cullberg och Björn Sahlin - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.