Folk med ångest

Poster för Folk med ångest

Skådespelare: Alfred Svensson, Dan Ekborg, Lottie Ejebrant, Marika Lagercrantz, Per Andersson
Produktionsår: 2021
Antal avsnitt: 6
Längd: 171 minuter

Ett misslyckat bankrån. En lägenhetsvisning precis i närheten. Plötsligt har åtta personer tagits gisslan: en fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en gravid kvinna och hennes partner, en självmordsbenägen miljonär, en sorgsen äldre tant och en kanin. När polisen stormar lägenheten efter att gisslan har släppts, visar den sig vara tom. I en serie av dysfunktionella vittnesförhör försöker man efteråt reda ut vad det egentligen var som hände. Men alla har sin bild att ge av saken och ingen av dem verkar överensstämma med den andra.

Det är några år sedan jag läste Folk med ångest, Fredrik Backmans bok som ligger till grund för denna miniserie. Jag minns inte mycket mer av boken än att det inte är en av mina favoriter i hans produktion. Kanske är det till denna series fördel.

Därför att jag tycker riktigt bra om Folk med ångest. Jag brukar kunna ha svårt för svenska produktioner, men den här är verkligen en helgjuten produktion. Skådespelarmässigt tycker jag att alla levererar. Visst att vissa ibland spelar över, särskilt Sascha Zackarias vars rollfigur egentligen ska väcka vår allra största sympati, men på det stora hela köper jag det de säljer. Jag är positivt överraskad av Per Andersson, som jag vanligtvis har svårt för, men här är han riktigt bra.

Folk med ångest är riktigt medryckande. Varje avsnitt för mysteriet framåt, samtidigt som vi lär känna alla karaktärer på djupet. Vad det är för problem de brottas med. Hur det kom sig att de befann sig på visningen. Eller vad det är som försvårar utredningen för fader-son-duon som ska lösa mysteriet.

Jag är mycket positivt överraskad av Folk med ångest och måste säga att det verkligen är en lyckad filmatisering.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.