Fotografernas bästa bilder

Fotografernas bästa bilder

Redaktör: Ralf Stelander
Originaltitel: Photo Inspiration: Secrets Behind Stunning Images
Översättare: Per Klason
Förlag: Pagina (2011)
Antal sidor: 219 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

1x.com är ett digitalt galleri där fotografer kan ladda upp sina bilder och få feedback på dessa för att utvecklas vidare i sitt fotograferande. I Fotografernas bästa bilder har en av sajtens grundare Ralf Stelander samlat några av de bästa bilderna som finns på hemsidan. Fotograferna får beskriva hur det gick till när lyckades fånga just den bilden.

Fotografernas bästa bilder var en av de många böcker som fick följa med mig hem när vi tömde mormor och morfars hus inför att morfar skulle flytta in på ett äldreboende. Det var också en av de många böcker som jag har gett min morfar antingen i julklapp eller födelsedagspresent genom åren. Han tyckte mycket om att fotografera, nämligen, min morfar.

Det finns många vidunderligt vackra bilder i den här boken. Den är indelad i olika avsnitt såsom Abstrakt, Action, Arkitektur, Barn, Dokumentär med mera. De flesta bilder är inte den andra lik, även om det i Djuravsnittet var bra många bilder på nunnefåglar. Det är fascinerande att läsa om vilket envishet och tålamod som krävs för att fånga de flesta av motiven.

Vad som är mer fascinerande att läsa om i Fotografernas bästa bilder är hur vanligt det är att varje färdig bild egentligen består av flera olika fotografier. Det är svårt att få exponeringar att samspela, när det kommer till att fotografera olika delar av ett landskap, till exempel. Då kanske det krävs att ta en bild för att få himlen rätt exponerad och en annan del för att få marken rätt exponerad. I bildredigeringsprogrammet fogas detta sedan samman till en enhet. Det är en bra påminnelse om att bilder sällan är fulländade på första försöket, utan att de kräver ett visst mått av manipulation.

Fotografernas bästa bilder är en bok fylld av vackra bilder och spännande texter som åtminstone väckte fotosuget till liv hos mig igen.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.