Från A till Ö: Bokstaven F

Då har jag valt ut fem böcker som börjar på ’f’ från min bokhylla. Det blir lite blandad kompott – från Stephen King till Marilyn Monroe, från en fransk klassiker till en brittisk skådespelares självbiografi.

Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King
En av mina favoritböcker av Stephen King. Jag brukar rekommendera den till folk som är nyfikna på Stephen King, men som inte gillar skräck. Det handlar om en flicka som går vilse i skogen och hur hon överlever i skogen. Jag har för mig att den är rätt spännande.

Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos
Jag såg filmen Cruel Intentions när jag gick på gymnasiet och blev lite nyfiken när jag såg att det var en modern omarbetning av en bok. En kort tid efter det fick jag syn på boken på ett antikvariat och köpte den. Hela romanen är skriven i brevformat och berättar hur vicomte Valmont och marquise de Merteuil spinner ondskefulla planer. Det är en bok jag varmt rekommenderar.

Fursten av Niccoló Machiavelli
Väldigt intressant. Jag vet inte om jag vågar säga så mycket mer, eftersom jag brukar få så konstiga blickar när jag säger att Machiavelli är en av mina favoritfilosofer. Det beror inte på att han skulle vara vettig, utan för att det är en sådan annorlunda världsbild från min egen att jag inte kan låta bli att intresseras av det.

The Fry Chronicles – An Autobiography av Stephen Fry
En av de roligaste böcker jag någonsin har läst. Jag är inte Stephen Frys största fan, även om jag gillar honom i det jag sett, men han har definitivt humorns gåva. Ett ganska vulgärt, men oerhört roligt, citat från boken: ”’How do you do? I’m Mir…’ She stopped and plucked at her tongue with her thumb and forefinger, ’… Miriam Margoyles. Sorry about that, I was licking my girlfriend out last night and I’ve still got some cunt hairs in my mouth.’ (s. 354)”. Det muntrade upp mig väsentligt efter att ha skrivit en tentamen jag var helt säker på att jag hade kört. Det hade jag inte. Men att krypa in under ett varm täcke med en kopp te och Stephen Fry var inte helt fel.

Fragment av Marilyn Monroe
Jag fick den här i födelsedagspresent i år och det är en av de bästa böcker jag har läst i år. Den bygger på fragment av dikter, anteckningar och brev som tillsammans målar upp ett komplext porträtt över vem Marilyn var. Jag har skrivit flera inlägg om boken om du är intresserad.

Bäst i bunten: Fragment och The Fry Chronicles slåss om titeln

Har du läst någon av dessa? Eller är det någon du blir sugen på att läsa?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.